Badeværelse
Vaskemaskine med vasketøjsskakt
Badeværelse
Badeværelse
Badeværelse
Opbevaring i badeværelse

Billede 1/6: Badeværelse

Foto: Christina Kayser Onsgaard

Kælderbad blev til luksus og funktion i ét

 

Brunt, lavloftet og komplet umoderne. Sådan beskriver arkitekt Rasmus Skaarup sit badeværelse i kælderen, før han forvandlede det til en afslappende luksushule – der i dag også fungerer som vasketøjscentral for hele familien.

Det begyndte med en stikkontakt til den nye lampe i stuen, hvis ledning død og pine skulle gå ned igennem det slidte 1970’er-badeværelse i kælderen – murermestervillaens skamfulde levn fra fortiden stod nemlig stadig komplet med grønne fliser, saunabrædder på det forsænkede loft og hjemmelavet rørføring.

– Når nu vi alligevel skulle i gang med at ordne el hernede, så kunne jeg ligeså godt lave badeværelset i stand. Vi døjede med to bittesmå badeværelser ovenpå og manglede et større rum, der også kunne fungere praktisk til vasketøj og den slags. Samtidigt ville vi gerne have et lækkert badeværelse, hvor man kan få en god oplevelse, siger Rasmus Skaarup, der selv er arkitekt og medlem af Danske BoligArkitekter.

Badeværelse før
Foto: Christina Kayser Onsgaard

» Se mere fra denne bolig her

Selve placeringen af kælderbadet fejlede ikke noget – men rummet var lavloftet, og Rasmus var fra begyndelsen klar over, at det krævede et større udgravningsarbejde, hvis han skulle få en bedre rumhøjde og plads til rørføring og varme i gulvet. Samtidigt skulle der graves ud til det indvendige dræn, som skulle holde kælderbadet fugtfrit. Rasmus stod selv for gravearbejdet – i alt 80 cm, hvilket i sidste ende gav et 10 cm højere rum.

– Det tog 6 måneder, inklusiv understøbningen i beton. Vi gjorde det selv, jeg og børnene, og fik i alt kørt to containere med jord væk. Men det tjente to formål, loftshøjden og isoleringen, fortæller han.

Begge dele afgørende for, at kælderbadet kunne leve op til standarderne. Men også så det kunne få præg af lækkert velværerum, og det er en udfordring, når badet ligger i en rodet kælder og desuden fungerer som familiens vaskerum.

Løsningen er blevet en indbygget vaskemaskine og en vasketøjsskakt, der fører snavsetøjet direkte fra værelserne på førstesalen ned til skabet med vaskemaskinen.

– Man skal holde tungen lige i munden for at rummet ser præsentabelt ud, for det har en stor betydning, hvordan der ser ud omkring dig, hvis du skal nyde dit karbad, fortæller Rasmus, der også tænkte meget over indretningen af badet, forklarer Rasmus Skaarup.

Se flere af arkitekt Rasmus Skaarup projekter her

Fakta om ombygningen

Rasmus fik: Totalrenovering af kælderbad inkl. udgravning og understøbning af eksisterende fundament. Indvendigt dræn, isolering af gulvkonstruktion samt gulvvarme med varmeslanger. Etablering af vasketøjsskakt fra førstesal. Nye fliser og sanitet. Nyt vindue.

Proces: Arkitekt Rasmus Skaarup har selv stået for skitser og arbejdstegninger til kælderbadet, samt udgravning og understøbning af fundamentet, som tog cirka et halvt år.

Materialevalg indvendigt: Alle fliserne er fundet hos Stark, armaturer fra Vola. Bademøblerne har Rasmus Skaarup selv bygget selv.

Byggepris: ca. 0, 4mio. kr.

Fakta om Danske BoligArkitekter

dbark_logo

Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af godt 80 selvstændige arkitekter fordelt over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden for energioptimering af boliger og dækket af en særlige ansvarsforsikring, der også dækker, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.
Se flere projekter på: danskeboligarkitekter.dk