Set udefra
Køkken-alrum
Køkken
Badeværelse
Gang
Børneværelse

Billede 1/6: Set udefra

Foto: Christina Kayser Onsgaard

Arkitekttegnet til typehus-pris

 

Familien havde slet ikke i tankerne, at en arkitekt kunne tegne et hus til dem, som de kunne betale. Men arkitekten Rasmus Skaarup fik dem på andre tanker. Familien har fået et mere personligt hus, hvor der er lagt vægt på god arkitektur i stedet for mange kvadratmeter.

– En arkitekt? Det har vi da ikke råd til.

Sådan tænkte Maiken Poulsen og Thomas Høy Jepsen, da de for fem år siden havde fundet den perfekte grund og nu skulle i gang med at bygge hus. Deres gamle bolig – en lejlighed på lidt over 70 kvadratmeter, hvor de boede med deres to ældste piger – var blevet for trang, og efter flere års kiggen på hus, havde de skiftet spor. De ville bygge selv, fordi det kunne være ”lækkert” at flytte ind i noget helt nyt, og den helt rigtige grund i et gammelt villakvarter i København var nu erhvervet.

Parret tænkte udelukkende i typehus-baner, for det var det, der var råd til, og heldigvis kendte parret en arkitekt, Rasmus Skaarup fra 2r arkitekter, som de bad hjælpe med at finde det bedste typehus på markedet.

» Se mere fra denne bolig her

Men da den energiske arkitekt gik i gang med at studere udbuddet, var han ikke sen til at proklamere, at de da lige så godt kunne hyre ham til at tegne deres hus, prisen ville han godt påtage sig at konkurrere på.

Maiken og Thomas inviterede arkitekten og hans kone på sushi og rødvin, og da han allerede den aften dukkede op med en færdig model af deres hus, var det svært at afslå tilbuddet.

Typehuse kan have mange kvaliteter, men ifølge Rasmus Skaarup, der er medlem af Danske Boligarkitekter, bliver de gode og langtidsholdbare arkitektoniske løsninger stort set altid nedprioriteret. Når alt skal standardiseres, sker det på bekostning af de anderledes og spændende løsninger. Køberne, mener han, er også ofte alt for fokuseret på at få så mange kvadratmeter som muligt og på det rigtige køkken- og badeværelsesinteriør.

Plantegning
Foto: Rasmus Skaarup

Mens typehuse ofte placeres midt på grunden, så der er frit udsyn til alle sider, er huset her placeret i den ende af grunden, så nordsiden nærmest ligger klemt op ad en mur ind til nabogrunden. Muren er heldigvis dækket af smukke, gamle træer og buske, så der alligevel er små, fine kig til noget grønt fra vinduerne, der med deres dybe nicher og lave placering kommer til at virke lidt huleagtige. Denne side af huset er beklædt med vedligeholdelsesfrit mørkegrå eternit, mens ”forsiden” af huset, der vender mod syd-sydvest er beklædt med lærketræ.

Det store udhæng på taget pakker huset ind, hvorved opnås en sidegevinst i form af en overdækket terrasse og et eftertragtet uderum, som beboerne gennem åbne skydedøre kan træde ud i direkte fra køkkenalrummet.

For at holde budgettet er der ifølge arkitekten brugt gængse materialer. Familien har selv sørget for at finde gode tilbud på køkken- og badeværelsesmøbler, hårde hvidevarer, armaturer og gulve. Det var også vigtigt for dem at bygge så grønt som muligt, solcellerne på taget måtte de dog droppe, for det var der ikke økonomi til. Det nye hus er imidlertid velisoleret og billigt at varme op, og et varmegenvindingsanlæg sørger for godt indeklima.

Se flere af arkitekt Rasmus Skaarups projekter her

Fakta om huset

Arkitekt: Rasmus Skaarup, 2r arkitekter

Størrelse: 164 m2

Type: Et plan

Proces: Arkitekt Rasmus Skaarup har stået for skitseforslag, myndighedsgodkendelse og arbejdstegninger samt rådgivet ad hoc i selve byggefasen.

Materialer udvendigt: Tagpap, eternit, lærketræ. Vinduer og døre fra Rationel.

Materialer indvendigt: Bambusgulv, køkken- og badeværelsesskabe i bambus fra Køkkenskaberne, garderobeskabe fra Kvik.

Byggepris: 13.000 kr. pr. m2

Fakta om Danske BoligArkitekter

dbark_logo

Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af godt 80 selvstændige arkitekter fordelt over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden for energioptimering af boliger og dækket af en særlige ansvarsforsikring, der også dækker, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.
Se flere projekter på: danskeboligarkitekter.dk