Åbner i et nyt vindue

Billede 1/17

Foto: Notar

Husbåd er det perfekte hjem på vandet

 

I den hyggelige lystbådehavn i Nykøbing Sjælland ligger denne flydende perle omringet af vand og smuk natur.

Da ægteparret Michael og Annette flyttede ind på deres husbåd i 2006, var det med et brændende ønske om at leve på havet omgivet af naturligt lys og smuk natur. “Vi har sejlet hele vores liv og er meget glade for at være på vandet. Lyset, luften, at leve tæt på naturen og det at kunne følge årstidernes skiften på første parket er helt unikt,” fortæller de.

Michael og Annette benytter ofte fjorden til sejlads i deres lille speedbåd, der har fast bådplads ved siden af husbåden. “Vi tager ud og bader, står på vandski eller fanger krabber. Derudover er det selvfølgelig muligt at bade fra husbåden, hvilket mange gør heroppe,” fortæller parret.

Parret fik tilbage i 2006 bygget husbåden ud fra en grundtegning fra arkitektfirmaet Waterliving. “Inddelingen af rum har vi selv haft medbestemmelse på. Vi lavede dog en del ændringer i indretningen af køkken, bad, stue og soveværelset ovenpå. Oprindelig var skibet tegnet med tagkonstruktion af glas – det er vi glade for i dag, at vi fravalgte, da vi har nok naturligt lys på skibet i forvejen, og det kan være lidt hårdt for gulve og f.eks. bøger i reolen,” forklarer de.

Når man går om bord på husbåden, træder man som det første ind i bådens hall, hvor man bliver mødt af et fantastisk lysindfald gennem det fire meter høje vinduesparti. Fra hallen fører en vindeltrappe op til bådens førstesal, hvor der er placeret to små dagligstuer, et soveværelse og en større stue.

Se flere hjem, som smelter sammen med naturen

I husets ende ud mod fjorden er der placeret et stort køkkenalrum med fine detaljer som sokkellys og en flytbar køkkenø.
“Vores yndlingsrum indenfor er køkkenalrummet, da det er her livet leves med børn og gæster. Udenfor er det den store terrasse på første sal – der kan man sidde uforstyrret og nyde vandet og naturen. Det virker meget afstressende og giver ro i sjælen,” fortæller ægteparret.

Af og til fanger parret selv deres mad direkte fra havet. “Vi spiser bl.a. blåmuslingerne som vokser på tov i vandet. Desuden har vi gang i et lille østers-projekt, hvor vi dyrker østers i kurve, som hænger på husbåden. Dem glæder vi os til at smage. Havnen besøges også jævnligt af havørred, multer og hornfisk. Dem har vi også fanget af og til,” fortæller de.

Fra køkkenet er der udgang til den nederste terrasse, hvor man kan nyde udsigten over fjorden. De store runde koøjer med rammer fremstillet i mahogni pryder det meste af underetagens facader og vender både ud mod hallen og mod havnen. De er valgt for at understrege den maritime stemning på husbåden.

I stueetagen er bådens store badeværelse også placeret med blandt andet spabad.

Generelt er materialerne på båden valgt ud fra, at de skal kunne tåle vind og vejr. “Som beklædning af husbåden valgte vi sibirisk lærk, som er specielt vejrbestandigt. Dækket er ipe træ, gulvene indendørs er teakgulve med sort gummifuge (marineplank), og bordpladerne i køkkenalrummet er i massiv merbau – altså alle mørke træsorter, som vi synes hører til på et skib,” forklarer parret.

En husbåd kræver stort set samme vedligeholdelse som et almindeligt hus på land bortset fra det store trædæk, som skal behandles hver femte år. Parret har valgt at oliebehandle dækket, så den flotte røde farve bevares. Derudover skal skibet hver 10. år synes af en skibsinspektør, og i den forbindelse bundbehandles.

“Det er et krav, at husbådene altid fremstår vedligeholdte. Derfor fik vi i sommeren 2016 alle bådene på bedding i Holbæk havn, så husbådene altid er godkendte og lever op til standarderne,” forklarer de.

Der er yderligere blevet lavet en række sikkerhedsforanstaltninger som læksikringer for at undgå, at vandet trænger ind på husbådene i Nykøbing Sjællands gamle havn.

“Broerne er desuden blevet forsynet med søgelænder og stiger i vandet, så man kan komme op, hvis man utilsigtet falder i vandet. Pælene som husbådene er fastmonteret på er dimensioneret til max højvande de sidste 100 år,” forklarer parret.

Få idéer til den perfekte køkkenø

Det viste sig dog ikke at holde stik ved stormen Bodil i 2014, hvorfor de har lavet forlængere til pælene. Parret har derfor også valgt tunge dækmøbler i ædeltræ, så de står solidt på dækket, hvis det blæser.

Livet på en husbåd adskiller sig ikke markant fra et hus på land, synes de. “Det er som at bo i et hus på land med hensyn til bekvemmeligheder såsom vand, kloak, it, strøm osv., men med et skibs beliggenhed direkte på vandet.”

Husbåden er koblet til kommunens kloak samt vand- og elforsyning. Opvarmningen foregår med en varmepumpe, hvor rør, der er støbt ind i skroget, bidrager til opvarmningen (ligesom jordvarme), så varmen fra vandet udnyttes bedst muligt.

Parret har modsat mange af nabo-husbådene valgt et maritimt udtryk i indretningen med mørke, ædle træsorter som det bærende materiale. “Ædeltræ synes vi passer godt til skibets stil og funktion. Vi har brugt mange forskellige slags mørke ædeltræ-træsorter: teaktræ, palisander ipe, og merbau. Vi kunne godt lide, at det udvendige passer med det indvendige og skaber harmoni,” siger de.

I stueplan finder man to små stuer med udgang til den store terrasse.

I forlængelse af den store stue på første sal ligger soveværelset med eget badeværelse. Livet på husbåden har generelt givet Annette og Michael mere energi i dagligdagen. “Vi kan mærke på vores generelle velvære, at vi føler os mere friske nu, hvor vi får en del mere lys, end da vi boede inde på land,” siger parret på husbåden.

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

På Houzz er vi altid på udkig efter smukke, unikke, inspirerende eller skæve hjem til boligreportager. Måske dit hjem er vores næste Houzz Tour? Send et par billeder til redaktionen@houzz.com så kontakter vi dig, hvis vi synes, det kunne være spændende at lave en Houzz Tour hjemme hos dig.