Set udefra
Stue
Stue
Køkken
Køkken
Badeværelse
Gang

Billede 1/7: Set udefra

Foto: Andreas Mikkel Hansen

Arkitektens private legeplads

 

Da arkitekt Rasmus Bak skulle tegne sit eget sommerhus, så han det som en oplagt mulighed for at lege med balancen mellem stram minimalisme og blød hjemlighed. Kig med indenfor i det rå, men hyggelige sommerhus.

Det tager kun en halv times at køre fra Aarhus til Skæring Strand, så det var ikke drømmen om at komme langt hjemmefra, da familien Bak for otte år siden købte en naturgrund, hvorpå deres hjemmetegnede sommerhus skulle ligge. I stedet opfyldte grunden ønsket om på kort tid at kunne køre fra arbejde ud til det naturskønne område og i sommerhalvåret pendle til og fra Aarhus og jobbet. Grunden har ydermere det plus, at den ligger tæt på stranden og har mange, gamle træer, som kom til at bestemme husets form. Rent arkitektonisk er huset meget minimalistisk i sin stil, og minder derfor ikke om de fleste andre sommerhuse.

– Når du som arkitekt bygger til dig selv, giver det nogle muligheder for at prøve ting af. En slags legeplads. I det her konkrete projekt var et af mine mål at kunne forene en minimalistisk stil med hygge. Ikke bare ved at putte hyggeligt inventar ind, men ved at kombinere materialer inde og ude i selve bygningen, så kolde, hårde overflader kontrasteres af mere bløde og varme af slagsen, fortæller Rasmus Bak. Han tilføjer, at han har været meget inspireret af japansk æstetik i sine rene, arkitektoniske snit og ved at kombinere ærlige, rå materialer som beton, der er blødt op med egetræ og marmor.

» Se flere billeder fra huset her

En del sommerhusejere nyder, at sommerhuset er et helle, hvor der ikke er så ryddeligt som derhjemme, og hvor møblerne er mere uprætentiøse og lægger op til en tilbagelænet livsførelse. For Rasmus og familien er det omvendt.

– Netop i kraft af, at her er så enkelt og alting har sin plads bag lukkede flader, så tager det ingen tid at rydde op og gøre rent. Det giver os mere tid til afslapning, forklarer han.

En del af afslapningen består i udendørsaktiviteter, som den store gårdterrasse indbyder til. Indefra bliver der også fulgt godt med i årstidernes skiften og dyrelivet. Det kan lade sig gøre takket være store vinduespartier, hvor glasset går til bund, så overgangen mellem inde og ude flyder sammen. Selv på badeværelset er der vinduer fra gulv til loft, og føles naturen ikke tæt nok på, er der udebadekar med indlagt varmt vand.

– I et sommerhus skal der være nogle elementer, som ikke er i dit helårshus, for ellers opnår du ikke fornemmelsen af at være hjemmefra. Her er udebadet, de mange aktivitetsmuligheder lige udenfor døren og enkelheden i arkitektur og indretning forskellig fra vores hjem i Aarhus. Elementer, der altid gør det eksotisk at være her, siger Rasmus Bak.

Se flere projekter af arkitekt Rasmus Bak her

Fakta om ombygningen:

Familien fik: Et træsommerhus med to børneværelser, et soveværelse, arbejdsrum, badeværelse med udgang til udebad, stue, køkkenalrum med flere terrasser rundt om huset Proces: Arkitekt Rasmus Bak fra Baks Arkitekter har selv tegnet familiens sommerhus og stået for byggestyringen under opførelsen. Rasmus har en håndværksmæssig baggrund, så ud over at tegne sommerhuset var han med på byggepladsen som håndværker og byggeleder.

Materialevalg udvendigt: Huset er beklædt med superwood-lister afsluttet med en stern af bruneret zink, vinduer fra Ideal Combi med sorte rammer inde og ude.

Materialevalg indvendigt: Gulvene er udført i beton, der har fået en matklar epoxybehandling, andre gulve er lagt med egetræsplanker, nogle vægge står rå med pudsede betonflader, mens andre er pudset op og malet hvide. Vinduesrammer er i egetræ, der matches af et snedkerlavet egetræskøkken kombineret med marmor.

Pris inkl. arkitekthonorar: ca. 3 mio. kr.

Fakta om Danske BoligArkitekter

dbark_logo

Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af godt 80 selvstændige arkitekter fordelt over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden for energioptimering af boliger og dækket af en særlige ansvarsforsikring, der også dækker, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.
Se flere projekter på: danskeboligarkitekter.dk