Åbner i et nyt vindue

Billede 1/8

Foto: C.F. Møller

Arkitektens eget sommerhus

 

Midt i landskabet mellem marehalm og klitter ligger arkitekt Mads Møllers sommerbolig. Den er en slags skulptur med af volumener i varierende størrelser, der udefra fremstår som en helhed, men faktisk består af tre bygninger bundet sammen i ét, og som ligger rundt om en skjult indre gård. De tre bygninger består af henholdsvis en privat del, et gæstehus og et udhus. Stedet og naturen har haft stor betydning for udformningen af huset. Det er nemlig et smukt men til tider også barskt område med omskifteligt vejr og hårde vinde. Klyngen af småhuse med skråt tag åbner sig mod en indre gård, der tilbyder beboerne læ.

Kandestederne er et sommerhusområde og badested på vestkysten af Skagen Odde, ca. 15 km sydvest for Skagen. Her blev den første bolig grundlagt i slutningen af 1700 tallet. Oprindelig var Kandestederne en lille enklave af gårde, som lå tæt på Vesterhavet lige nord for Råbjerg Mile. I begyndelsen af 1900-tallet kom de første feriegæster til Kandestederne, og to af gårdene blev ombygget til hoteller. I dag består Kandestederne af Hjorths Hotel og Kokholms Hotel samt ca. 150 sommerhuse.

Huset er gennemskåret af en slags rygrad samt en indvendig og udvendig gangforbindelse, der løber præcist fra nord mod syd. Gangforbindelsen samler rummene og er udgangspunkt for husets opbygning. Opholds- og spiserummet er sammenhængende og forbindes med en indskudt hems, der afsluttes med oven- og sidelys med udsigt mod øst.

Huset er som en skulptur med flotte detaljer og lysindfald. Mads Møller blev i sin tid inspireret af en Sea Ranch af Charles Moore efter en studietur til San Francisco. Sea Ranch, som er bygget i 60’erne, er på samme måde patineret og blevet en del af landskabet og nuancerne.

Bliv inspireret til et nyt køkken

Sommerhuset er 92 kvadratmeter stort med en tilhørende gæstebolig på 32 kvadratmeter. I hovedhuset findes et forældresoveværelse, et badeværelse og køkken/spisestue i forbindelse med opholdsstuen. I fløjen ligger et par gæste- og børneværelser og et badeværelse. Derudover er der et stort praktisk rum til opmagasinering. Hovedhuset åbner sig med store vinduespartier ud til den 75 kvadratmeter store indvendige gård og forlænger på den måde opholdsrummet.

Af C.F. Møller
Foto: Houzz

Gården bliver brugt som en slags ekstra rum i boligen, hvor man kan færdes i læ, hvis vinden raser, og på mere vindstille dage kan dørene skydes til side. Skydedørene, som omkranser den indre gård, har selvfølgelig en ganske praktisk funktion, men åbningerne er også med til at understrege grænsen mellem det private og åbne område.

Huset er beklædt med ubehandlet cedertræ, som har den karakteristiske sølvgrå farve, der får det til at falde så godt ind i landskabets nuancer med sand, marehalm og anden tør vækst. Også taget er belagt med tagspån og er med til at give et sammenhængende, homogent udtryk.

Cedertræ indeholder råd og svampehindrende stoffer, der bevirker, at træet kan anvendes ubehandlet og har en levetid på mere end 50 år. Alt træ nedbrydes af solens ultraviolette stråler, og hastigheden, hvormed træet vil patinere og opnå den sølvgrå farve, varierer alt afhængig af, i hvilken retning facaden vender.

Skab nyt liv i din stue

Indvendigt er overfladerne beklædt med lakeret birkefinér. Hovedhuset har skrå vægge, der giver plads til en hems, og her har arkitekten valgt at placere et arbejdsrum med kig til den indre gård. Ovenlyset sørger her for god, naturlig belysning til det dobbelthøje rum.

De store glaspartier, som strækker sig fra gulv til loft, indrammer landskabet udenfor med udsigt til den smukke natur omkring.

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

På Houzz er vi altid på udkig efter smukke, unikke, inspirerende eller skæve hjem til boligreportager. Måske dit hjem er vores næste Houzz Tour? Send et par billeder til redaktionen@houzz.com så kontakter vi dig, hvis vi synes, det kunne være spændende at lave en Houzz Tour hjemme hos dig.