Køkken
Køkken
Stue
Værelse kig
Bad
Entré
Skoreol
Værelse

Billede 1/8: Køkken

Da Birgitte Løkke og Anders Dams køkken blev flyttet ind midt i lejligheden, var det vigtigt at få lys derind. Det kommer blandt andet fra et smalt, langt vindue, der fører ind til et soveværelse. Bordpladen og skabslågerne har familien selv lavet. For at sikre, at der ikke blev for mørkt og tungt i køkkenet, valgte familien i samråd med arkitekten de åbne hylder på væggen i stedet for overskabe.
Foto: Christina Kayser Onsgaard

Arkitekten tryllede: Fra 3 til 5 værelser

 

Familien i denne lejlighed ville gerne have flere værelser, så alle 3 børn kunne få deres eget. Men de havde svært ved at se, hvordan det skulle kunne lade sig gøre. Med hjælp fra en arkitekt fik familien skabt en lys og kreativ planløsning med plads til alle.

– Vi kunne simpelthen ikke selv finde en løsning.

Så klar i mælet er Birgitte, når hun fortæller, hvorfor hun og hendes mand Anders valgte at kontakte en arkitekt for at få lavet en 3-værelses lejlighed om til en 5-værelses midt i København K mellem søerne og Botanisk Have.

Birgitte havde indrettet kontor og virksomhed i en kælderlejlighed, der lå under naboens lejlighed. Men da deres egen 3-værelseslejlighed begyndte at føles for snæver til dem og deres tre teenagebørn, gav arkitekt Thomas Hjort fra m4 Arkitekter og medlem af Danske BoligArkitekter dem den idé, at de kunne bytte lejlighed med naboen.

For hvis de rådede over en stuelejlighed og en kælderlejlighed lige over hinanden, var der mulighed for at tænke i helt nye planløsninger.

– Det var naboen heldigvis med på. Med to treværelseslejligheder over hinanden, var det for eksempel pludselig nemmere at flytte rundt på rørføring og andre installationer. Arkitekten fik vendt rundt på alle tanker, fortæller hun og tilføjer:

-Han fik os til at se, at man sagtens kunne flytte både køkken og bad og dermed skabe helt nye rumløsninger og mere lysindfald, forklarer Birgitte.

Se flere billeder fra denne bolig her

Plantegning før og efter
Foto: Christina Kayser Onsgaard

Thomas Hjort tegnede forslag, og så tegnede Birgitte Løkke og hendes mand videre. De er begge landskabsarkitekter, men selv om det er udendørs arealer og ikke boliger, de er vant til at tegne, kunne de bruge deres egne evner til at sætte streger og tænke videre.

Fællesarealer i fokus
– Det var dog helt klart arkitekten, der fik det hele til at hænge sammen. Og han lyttede meget til vores behov og forstod vores familie. Vi ville gerne have, at alle kunne have deres eget værelse at trække sig tilbage på. Men samtidig ville vi bruge mest plads på fællesarealer, fordi det er her, vi bruger mest tid, siger Birgitte.

Hvor hun og hendes mand var ude i alle mulige krummelure-løsninger med en hems hen over trappen til den nederste lejlighed, kunne de godt se, at Thomas Hjort var mere på rette spor, når han holdt fast i, at de havde brug for regulære rum.

Værelserne skulle ud i lyset
Arkitekten så nemlig den største udfordring i at sikre, at der var en høj grad af gennemlysning i lejligheden, selv om der kom flere og mindre værelser.

– Ved at flytte køkken og bad ind på midten, kunne vi skabe værelserne ude langs med vinduerne mod gården og gaden. Og så lavede vi nogle løsninger, der også sikrede lys gennem rummene i midten. For eksempel et smalt vindue inde i køkkenet, som fører ud til et værelse, hvorfra der kommer dagslys, forklarer Thomas Hjort.

Kreative løsninger holdt budgettet nede
En anden udfordring ved ombygningen var, at Birgitte og Anders ikke havde ubegrænsede midler. De havde knapt en halv million til at lave nyt køkken og bad, trappe ned til kælderlejligheden og ændre på hele planløsningen.

– Det gjorde selvfølgelig, at vi tænkte kreativt. For eksempel købte vi et billigt køkken og skar derefter selv nogle fine låger ud i MDF-plader og malede dem mange gange for at sikre holdbarhed og glans. Vi havde heller ikke råd til en dyr køkkenbordplade, så vi købte en almindelig bøgeplade og sortbejdsede den, sleb den ned og gav den en hel masse lak. På den måde fik vi en både praktisk, holdbar og flot bordplade, forklarer Birgitte.

Se flere af arkitekt Thomas Hjorts projekter her

Fakta om ombygningen

Familien fik: Ombygget deres 3-værelses lejlighed i København til en 5-værelses med nedgang til 90m2 erhvervslokale i kælderen. Ombygningen gav familien en helt ny planløsning, nyt køkken og bad samt etablering af trappe til underetagen.
Byggepris: Ca. 500.000 kr. inkl. arkitekthonorar og håndværkerudgifter

Fakta om Danske BoligArkitekter

dbark_logo

Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af godt 80 selvstændige arkitekter fordelt over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden for energioptimering af boliger og dækket af en særlige ansvarsforsikring, der også dækker, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.
Se flere projekter på: danskeboligarkitekter.dk