Åbner i et nyt vindue

Billede 1/12

Foto: Kat Lucas Photography

Australsk hus indrettet i nordisk stil

 

Anna-Carin McNamaras hjem er en hybrid mellem svensk og australsk – selv om indretningsprojektet kom skævt fra start.

Det var en familiekrise, der fik Anna-Carin og hendes mand til at købe det hus, de hidtil havde lejet. Det var altså ikke ligefrem med overlæg, at hjemmet her blev deres permanente bolig.

“Vi lejede huset for første gang i 1998 og havde aldrig planer om at købe det. Så blev vores tredje søn, Robert, syg efter fødslen, og vi var tvunget til at tilbringe en hel del tid på sygehuset med ham i begyndelsen af 1999. Samtidig gav ejeren os besked på at flytte ud, da huset nu skulle sælges – ikke så god timing for os med to små børn derhjemme og ét på sygehus. Så vi købte altså vores eget hus på auktion.”

På første billede ovenfor ses en klassisk Howard sofa fra Sverige. Sofabord, Flexform er fra Fanuli Furniture. Lampe, Nelson Bubble fra Spence and Lyda. Tæppe, Armadillo & Co. Alle vægge i boligen er malet i Dulux Lexicon quarter strength.

Anna flyttede til Australien for 21 år siden efter at have mødt sin mand i London, hvor hun studerede til indretningsarkitekt på Royal College of Art. Peter arbejdede dengang som advokat i byen.

Find mere inspiration af skandinaviske badeværelser

Hun bragte sin svenske stil med til Sydney og har siden introduceret nordiske møbler til mange australiere gennem sit forhenværende firma Inne og nu via ANNA CARIN design [ACD] – en indretningsvirksomhed med projekter i Australien, Europa og Asien. For nylig lancerede hun til og med en tæppekollektion, The Forsa Collection, i samarbejde med Designer Rugs.

“Den største forskel på australske og svenske hjem er klimaet,” fortæller Anna-Carin. “Hernede har vi ingen kolde vintre med minusgrader, hvilket betyder, at man kan bruge både udendørs- og indendørsområder året rundt. Australien har heller ikke samme designtradition, som vi har i Skandinavien, så folk har tit brug for at få forklaret, hvorfor visse møbler og genstande koster, hvad de gør. Men ellers er det meget simpelt, da australierne har meget samme livsstil og tilgang til tingene som derhjemme.”

Men Anna-Carin har også i sit job ladet sig påvirke af de nye omgivelser. “Det har virkelig betydet meget for mig at have havet så tæt på, og solen er også meget mere intens. Derfor skal farvevalget justeres, da blege nuancer let forsvinder.”

Mens børnene var små, og Anna-Carin og Peter startede virksomhed, var der ikke meget tid tilovers til husarbejde, selv om der da blev lavet et hul i væggen til ledninger og malet over den okkergule 80’er-farve i stuen. Parret overvejede, om de måske skulle begynde at kigge efter et større hus med have og parkering, men var så glade for området og naboerne, at de i stedet valgte gradvist at renovere og udvide.

“Vi løste problemet med pladsmangel ved at bygge et lille ekstraværelse i loftrummet i 2004, og her har en lind strøm af svenske au pairs siden passeret igennem. På den måde blev det til et byhus med fire soveværelser, et køkken og en lillebitte baghave, men det fungerede en smule bedre.”

At bo i et lille, urbant rækkehus med over 100 år på bagen er meget normalt i både Australien og Storbritannien. Det kræver optimering af hver enkel centimeter samt velovervejede lysindfald, fordi indretningen er lang og smal. Ovenfor ses billedet af det hul, Anna-Carina har skåret i væggen for at få lyset til at strømme mellem rummene.

Anna-Carin har mere end ét favoritområde i huset afhængigt at årstiden: Om vinteren samles familien rundt om den åbne pejs i stuen, og om sommeren sidder de i stedet i de indbyggede sofaer i haven.

“Min svenske baggrund har helt klart påvirket måden, hvorpå jeg tænker og kreerer. Det, jeg savner allermest, er butikker som Svenskt Tenn (hvor Anna-Carin også har arbejdet som designer), hvor man kan få klassiske, smukke møbler, der emmer af tradition og godt håndværk. Man tager lidt lettere på kvaliteten her i Australien, og der er tonsvis af kopivarer. Men sådan er det måske også i Skandinavien i dag?”

“Vi har kun Hästen-sengen og en sofa tilbage fra da vi flyttede ind – resten er kommet til hen ad vejen. Jeg tror på ‘less is more’-princippet, så jeg vil hellere spare op til at købe originalmøbler… men sommetider er der da også et par Ikea-ting, som jeg har svært ved at modstå med mit svenske blod.”

“Overetagens badeværelse har vi forbedret med en slags afsats i cedertræ, som jeg plejer at stille en plante og et duftlys på. Neden under trinnet er der en sliske, der fører direkte til vaskerummet, så det er nemt at smide beskidt tøj og håndklæder til vask.”

Anna-Carin og Peter flyttede til Sverige med børnene i et år i 2006, så de kunne lære sproget. “Da vi kom tilbage igen – efter et år i et lyst, luftigt og rummeligt hjem i Stockholm – føltes vores Sydney-hus pludselig alt for mørkt og dystert. Vi begyndte igen at lege med tanken om at få et ‘rigtigt’ hus, men valgte så i stedet at skrabe interiøret så vidt muligt. Børnene havde en masse ting, så jeg begyndte udrensningen med mottoet: ‘Live light, travel light, spread the light’ for øje. Samtidig ville jeg jo også gerne bruge det eksisterende interiør, så vi nøjedes med at ændre køkkenets indretning, investere i en ny have og maksimere den øvrige indretning med minimalt arbejde.”

På billede nummer 9 ovenfor: Bord, Tommy i eg Living Edge. Stole, Lilla Åland, Stolab. Snedkerarbejde TSM Cabinets – Tim Maybury i polyurethan og birke krydsfiner. Bordplader i Absolute Blanc og Nero Puro, Smart Stone. Håndtag, Muuto fra Great Dane. Hvidevarer; Bosch vandkøler og køleskab; Hartmann komfur, Blanco ovn, altsammen fra Harvey Norman Commercial. Maleri: Michael Muir fra Eva Breuer Gallery. Sofa, Källemo. Drinksvogn, Artek fra Anibou. Tæppe, Asplund

“Der er stadig masser af spændende ting at gøre her i huset,” siger Anna-Carin. “Mit næste projekt går ud på at lave åbninger i væggen mellem stuen og gangen ved siden af. Jeg vil gerne sætte glas i, så der kan komme mere lys ind i stuen.”

Den nye have var færdig i 2012 og var en del af husets totalrenovering. “Nu kan man gå direkte fra køkkenet til altanen gennem et sæt dobbeltdøre, hvor man før var nødt til at gå ud af en sidedør og ned ad en lille trappe til en mørk, sænket baggård.

Det betyder, at vi bare kan slå dørene op og sætte os udenfor uden det store hurlumhej. En fjernstyret markise gør det også muligt at være ude i al slags vejr. Vores fantastiske bygherre, Brian Kilbane, og en række andre eksperter gjorde projektet til en ren fornøjelse. Måske hjælper det også lidt, at det er noget, jeg selv beskæftiger mig med på daglig basis. Men jeg elsker bare uderum, hvor folk kan komme hinanden ved, og jeg synes virkelig, vores er blevet godt. Nu bruger vi meget mere tid udendørs – især omkring den åbne ild om aftenen. Peters drøm om at være en rigtig bushman er næsten blevet til virkelighed!”

Se flere inspirerende billeder af skandinaviske soveværelser

Næstsidste billede ovenfor: Terrasse: Modwood i sølvfarvet gummimaling (fremstillet af genanvendte PET-flasker). Indbygget grill, Electrolux. Arbejdsområde omkring grillen: Kerlite fra Rocks On. Sofa, Cosh Living. Bålplads, Robert Plumb. Stole, Tripp Trapp (nu Skagerak). Markise, Ozsun.

“Mange her i området har lidt af et had-/kærlighedsforhold til deres hus, og jeg er en af dem. Man kan ikke rigtig undgå sine naboer, nu hvor haven er så smal, men det skaber også godt sammenhold. Der er heller ikke gennemgående lys i alle rum, men så opdeler man hjemmet i vinter- og sommerværelser. De gamle huse kan være lidt fugtige – det har vi ordnet med en ventilator under huset. Men altså, det er et fantastisk sted at bo. Et lille hus gør familien tættere – alle ved altid, hvor alle er, og man kan aldrig rigtig komme udenom hinanden!”

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

På Houzz er vi altid på udkig efter smukke, unikke, inspirerende eller skæve hjem til boligreportager. Måske dit hjem er vores næste Houzz Tour? Send et par billeder til redaktionen@houzz.com så kontakter vi dig, hvis vi synes, det kunne være spændende at lave en Houzz Tour hjemme hos dig.