Køkken
Køkken
Stue
Hall
Stue
Stue
Udefra

Billede 1/7: Køkken

Foto: Martin Dyrløv

7 M2 = 50 M2

 

Selvom man har mange kvadratmeter at boltre sig på, er det ikke altid, at man kan få sin bolig til at fungere. Det var lige nøjagtig problemet for Lone og Rune. Deres 80’er-hus bestod af to fløje – som slet ikke hængte sammen. Men med en lille tilbygning og en større ombygning fik de generobret hele huset.

Mellemgang før
Foto: Martin Dyrløv

Ikke den rene idyl

Det var ren fryd, da Lone og Rune en solbeskinnet forårsdag sad i gårdhaven til huset i Holte og tænkte: Her kunne vi da godt bo! Et klassisk hus i landlig stil fra 1980 med tilbygning fra 1985.

Vi ville gerne have noget anderledes end de typiske 1970’er-typehuse, som vi begge er vokset op i, forklarer Rune.

Efter en heftig budrunde, som parret vandt, kunne de kort tid efter flytte ind i huset med deres dengang to børn, Amalie og Frederik. Og herfra gik parret så fra ren ekstase over at have fundet drømmeboligen til stigende frustration.

For langsomt gik det op for dem, at der var noget, der ikke helt fungerede. Ja, faktisk var der en stor del af huset, nemlig tilbygningen fra 1985, som ikke blev brugt, fordi den var afskåret fra resten af huset af en mellemgang. I alt 50 spildte m2.

Ingen af de to arkitekter, to indretningsarkitekter og en bygningskonstruktør, vi havde haft inde over problemet, havde formået at finde på en løsning. Vi var faktisk nået dertil, hvor vi begyndte at kigge på andre huse, fortæller Lone.

» Se mere fra dette hus hos Danske BoligArkitekter

Hjælpen kom

Parret gav dog projektet et sidste forsøg og kontaktede den lokale arkitekt Nanna Bering fra Danske BoligArkitekter.

Ønsket var at få sat hele huset i spil og at få strammet linjerne op både inde og ude. Ruminddelingen var et virvar af ganglinjer, og der var et åbenlyst problem med et for lille køkken-alrum og en masse ubrugt plads. Løsningen blev at rykke køkkenet ud i mellemgangen, der til gengæld blev udvidet med lige præcis de 7 m2, som bebyggelsesprocenten tillod.

Mellemgang efter
Foto: Martin Dyrløv

Vi havde først svært ved at se det for os og var låst i, at vi ville have en køkken-ø. Men Nanna holdt fast og blev ved med at tale om linjerne og lyset. Og hun havde jo ret, fortæller Lone.

I tilkøb fik familien udnyttet pladsen i tilbygningen til en funktionel kontorplads og teenagestue, ligesom linjerne blev strammet op i de øvrige opholdsrum. Samtidig fik huset to nye badeværelser og nye, større vinduespartier, der trækker haven ind i stuen, samt renoveret gavle og facader. Det hele orkestreret af arkitekten Nanna Bering, der håndterede familiens ønsker og behov samtidig med avancerede byggeudregninger og den overordnede plan for et helstøbt hus. Og effekten er ikke udeblevet.

Jeg glæder mig, hver eneste morgen jeg træder ud i køkkenet, for vi har endelig fået et centralt rum, hvor alle har lyst til at være. Og så har vi fået kontakt med den del af huset, vi ikke før brugte, siger Lone.

Se flere af Nanna Berings projekter her

Sådan gjorde de

Familien fik: 7 m2 tilbygning med køkken, udgang til terrassen og en langt bedre sammenhæng mellem husets to fløje. To nye badeværelser, nyt bryggers og masser af skabsplads. Nye vinduer og døre overalt. I stuen er de gamle vinduer udskiftet med dobbelte terrassedøre, der trækker lyset og haven ind i stuen. Derudover er der lagt nyt tag på mellemgangen, og gavle og facader er renoveret.

Proces: Arkitekten Nanna Bering har stået for alt – fra de indledende skitser, ingeniørudregninger og myndighedsgodkendelse til byggestyring, ugentlige byggemøder og dialogen med håndværkerne. Familien blev boende i huset under ombygningen, og Lone og Rune deltog i de ugentlige byggemøder. Arkitekt Nanna Bering var desuden med til at foreslå belysning i køkkenet samt materialevalg på badeværelser og i køkkenet.

Materialevalg udvendigt: De nye, røde tegl på mellembygningen matcher de eksisterende. Træværk og vinduer er malet sort, og facaden er pudset i en afdæmpet, hvid nuance.

Materialevalg indvendigt: Køkken- og badeværelsesmøbler er fremstillet i amerikansk elmetræ af Woodwork Inventarsnedkeri. Flisegulve i travertin fra Byens Fliser og Sanitet i Hellerup.

Pris inkl. arkitekthonorar: 1,5 mio. kr.

Fakta om Danske BoligArkitekter

dbark_logo

Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af godt 80 selvstændige arkitekter fordelt over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden for energioptimering af boliger og dækket af en særlige ansvarsforsikring, der også dækker, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.
Se flere projekter på: danskeboligarkitekter.dk