Åbner i et nyt vindue

Billede 1/7

Skandinavisk boligindretning
Foto: LETH & GORI

60’er hus ombygget til ukendelighed

 

Arkitekterne LETH & GORI står bag denne ombygning af en privatvilla fra 1960’erne i Fredensborg, der er resulteret i en nyskabende transformation. På grund af husets beliggenhed i en landzone kunne husets grundareal ikke udvides, men boligen er i stedet renoveret og udvidet opadtil. Resultatet er en både større, lysere og integreret bolig med et langt mere tidsvarende udtryk. LETH & GORI er en anerkendt, ung dansk tegnestue med en international profil, der er tildelt flere præmieringer i både dansk og international sammenhæng. Tegnestuen bevæger sig i feltet mellem arkitektur, design og kunst, og deres metode lægger stor vægt på enkelthed, fleksibilitet og klare detaljer, og søger at skabe projekter med lang arkitektonisk levetid.

Få et soveværelse som ingen andre

Villaen fra 1960’erne er oprindelig bygget som et dobbelthus og ligger i grønne, naturlige omgivelser i Fredensborg. Her bor en familie på fem, som ønskede en mere tidsvarende bolig. Med ombygningen har de fået en bolig med et enkelt og moderne formsprog, mere plads, bedre dagslys i husets rum og en større sammenhæng med det omkringliggende. Den samlede projektpris er mellem 1.750.00 og 2.000.000 kroner. Huset har fået opmærksomhed flere steder, blandt andet har arkitekterne modtaget Fredensborgs arkitekturpris for Roof House i 2015. Bedømmelseskomiteens begrundelse var følgende:

“Huset ved Grønholtvang er et meget fint eksempel på, hvordan et samspil mellem arkitektrådgiver og bygherre kan skabe endnu bedre arkitektur end udgangspunktet. Her har man med enkle og præcise indgreb forvandlet en gammel 60’er villa til en nutidig bolig. Med sine proportioner, sit moderne formsprog og bearbejdning af tagfladerne er huset med til at højne arkitekturen ikke bare i nærområdet, men i hele Fredensborg Kommune.”

Modellen her viser fint, hvordan huset er udvidet opadtil med fem vinklede taghuse, der alle tager ovenlys ind på forskellig vis og desuden giver huset nogle helt nye rumfornemmelser indendøre. Ligesom i det oprindelige hus, åbner det op med glasfacader mod den indre gård, der er yderligere markeret med en samlende overdækning, der fuldender huset som kvadrat. Den omkransende facade er derimod mere lukket – på samme måde som det oprindelige hus.

Lav et unikt børneværelse

Den oprindelige bolig​, er et almindeligt hus​, i ét enkelt plan bygget i røde mursten med vinduesbånd og hvid træbeklædning, som åbner​ op til en indre gårdsplads. Leth og Gori har taget udgangspunkt i og bevaret den oprindelige udformning på grund af restriktiverne, som også har fungeret som igangsætter og opfordring til at gribe projektet anderledes an med et interessant resultat af et hus, som er helt sit eget.

Arkitekternes skitser viser de konceptuelle​ tanker og de arkitektoniske hovedgreb omkring første salens rum med ovenlys.

Det enkle greb at inkorporere de kantede ovenlysåbninger som en meget integreret del af boligen er ikke kun med til at give ekstra naturligt lys, men giver også udsyn til himlen og de svajende grene fra grundens omgivende træer.

Den nye arkitektoniske tagløsning giver huset en helt ny fremtoning og langt mere karakter end det havde tidligere. Den enkle og økonomiske løsning med at beklæde taget i sort tagpap understreger den sammenhængende flade og giver et enkelt designudtryk. Udover ovenlys er der også placeret almindelige vinduesåbninger i siderne på taghusene, som giver udsigt fra første salens rum, der udgør børnenes soveværelser, legehems og arbejdsværelse.

De store glaspartier fra gulv til loft og det åbne gårdareal muliggør lange kig mellem husets fløje og giver rummene masser af lys. Inden ombygningen tog de opmurede halvmure under vinduesbåndene meget af lyset og gjorde rummene mørke.
De lyse asketræsgulve og den lette hvidlakerede trappe er med til at understrege det lyse interiør.

Resultatet af renoveringen er et markant tættere hus, med et bedre indeklima og en reduceret varmeregning. Facadens røde mursten er erstattet af en teglsten i en grå tone, der går godt i spænd med det mørke tag.

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

På Houzz er vi altid på udkig efter smukke, unikke, inspirerende eller skæve hjem til boligreportager. Måske dit hjem er vores næste Houzz Tour? Send et par billeder til redaktionen@houzz.com så kontakter vi dig, hvis vi synes, det kunne være spændende at lave en Houzz Tour hjemme hos dig.