Åbner i et nyt vindue

Billede 1/8

Foto: Sommarnöjen

40 skønne kvm – 2 meter fra vandet

 

Det svenske par ønskede sig det ultimative gæstehus ved søbredden, og derfor måtte to gamle hytter vige for en moderne beach lounge.

Et stenkast fra søbredden har Annika og Paul fået en lille oase, der endelig er færdig og klar til afslappede eftermiddage og lange sommeraftener med vennerne. Ifølge Annika er det bedste ved deres grund den nyeste tilføjelse – en beach lounge i skandinavisk design: “Nu kan vi nyde beliggenheden ved vandet på en helt anden måde. Vi ønskede os et funktionelt hus, der ville passe til vores moderne livsstil. De to gamle hytter, der stod her før, føltes klaustrofobiske med små vinduer og mange værelser. Vi havde kun brug for ét soveværelse og ét stort opholdsområde.”

“Inden vi påbegyndte projektet, havde vi allerede boet på grunden i over 20 år, så vi havde haft god tid til at tænke over, hvad vi havde brug for. I det store hovedhus har vi bygget en hel del selv. Denne gang ville vi hellere slippe for at gøre arbejdet selv. Vi fik derfor en landskabsentreprenør, der anlagde ny vej, støttede op og forberedte jorden. Desuden har Sommarnöjen været med hele vejen, og alting er gået glat.”

Annika og Paul skitserede en løsning, som de derefter udleverede til arkitekten. Sammen med byggevirksomheden Sommarnöjen og arkitekterne Kjellander + Sjöberg arbejdede parret sig derefter frem mod det perfekte strandhus. “Det er et sidehus til vores hjem, og vi fokuserede på, hvad vi rent faktisk havde brug for, frem for hvad vi kunne drømme om. Det skulle være helt rigtigt.”

Der er mindre end to meter fra terrassen til søbredden. “Hele idéen var jo, at vi ville bruge mere tid udenfor og i socialt samvær, og huset her er så tæt på vandet, man kan komme. Facadens ydervægge kan skubbes til side og dermed trækkes ind foran glaspartierne. Det er rigtig smart, for ellers bliver det så varmt, når solen står lige på. Og så behøver vi ingen gardiner.”

Når gæster hjælper til med madlavningen, bruger de ofte terrassen som ét stort arbejdsbord. Så står de i græsset ved kanten og hakker grøntsager, inden de bærer ingredienserne ned til det udendørs køkken, der ligger ved bredden.

Få mere inspiration til skandinaviske terrasser

Der ligger tit mange kajakker langs vandkanten ved det lille hus. “Vi har hver vores kajak, og vores venner har deres egne, som de normalt tager med. Vi har fået bygget den nye vej op til huset, så de kan køre ned og losse deres kajakker af.”

Efter en forfriskende tur på søen sidder et par af gæsterne ude på træterrassen og dingler med benene over kanten. Andre tager plads i stolene eller lægger puder ud til lidt hyggesnak, mens aftensolen reflekteres i søens spejlblanke overflade.

Lænestolen med trælameller på andet billede ovenfor hedder Sunderö og er fra IKEA.

“Det er simpelthen så skønt, at poolen kan varmes op til 37 grader. Vi brugte lang tid på nettet, inden vi faldt over dette eksemplar med pensionisttrappe, som vi kalder det. Vi troede, at den lige ville kunne rumme seks personer, men den var større, end vi havde forventet, og det er jo kun positivt.”

Pergolaen over poolen viste sig at være den ideelle overdækning. “Vi snakkede egentlig om at sætte glastag op, men det ville have været ekstremt støjende og lidt svømmehalsagtigt, hvilket vi ikke var interesserede i – vi ville have en rolig, udendørs oase.”

Den moderne facade camouflerer bygningen. “Hovedhuset er traditionelt malet i rødt og hvidt, men nu hvor det nye sidehus alligevel skulle være helt anderledes i formen, kunne vi jo lige så godt male det en anden farve. Med en mørk facade går det i ét med naturen omkring og bliver nærmest usynligt fra søen. Huset har tonsvis af vinduer, men fremstår samtidig helt diskret.”

Hele den facade, der vender mod vandet, er dækket af glas, og i opholdsstuen finder man en skydedør i hjørnet. Der er også en skydedør mellem soveværelset og stuen.

Det lille vindue i køkkenet har udsigt til urtehaven. “Vi har hævet grunden en smule og har derfor fået mulighed for at plante urter langs bjergsiden på bagsiden af huset.”

Annika og Paul har bygget bænke med panoramaudsigt ind imellem urtebedene, så man kan få følelsen af, at man sidder midt i alt det grønne.

Se flere billeder af pools i skandinavisk stil

I resten af haven vokser der træer og blomster året rundt – det lyserøde kirsebærtræ byder foråret velkommen, og den japanske ahorn giver efteråret ekstra farvepragt. På den korte strækning mellem huset og søen vokser både pil, avnbøg og flere slags birk.

Sofabordet Steel på billedet fra dagligstuen ovenfor er en del af serien Posh Collection fra Posh Living. Lænestolen i rattan hedder Monet og er fra Sika Design.

Brændeovnen og den opvarmede pool er vigtige elementer, der gør det muligt at nyde huset hele året rundt. “I vinter inviterede vi til skøjteløb på søen. Vi fik velkomstdrinks på terrassen og lavede mad sammen bagefter.”

Soveværelset er en fin lille krog med en storslået udsigt gennem de glidende glaspartier. Rummet støder op til stuen via en hvid skydedør, hvilket sparer plads. Hele huset er konsekvent udstyret med vandrette træpaneler.

En fin detalje er, at huset ikke har nogen gulvlister, hvilket gør det lettere at rengøre. “Det er rigtig svensk, det der med gulvlister, men i bund og grund er de jo bare til for at skjule uhensigtsmæssige revner, hvor gulv møder væg. Vi er glade for trævægge, så vi kan slå søm i, som vi vil. Hvis man har gipsvægge, er man i øvrigt nødt til at montere gulvlister til beskyttelse mod stød fra ting som støvsugere, men det slipper vi for.”

“Vi har ingen nye projekter i støbeskeen i øjeblikket, og heller ingen planer om tilføjelser. Vi er endelig tilfredse med det hele,” slutter Annika, der ser frem til stille fridage med Paul og venner.

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

På Houzz er vi altid på udkig efter smukke, unikke, inspirerende eller skæve hjem til boligreportager. Måske dit hjem er vores næste Houzz Tour? Send et par billeder til redaktionen@houzz.com så kontakter vi dig, hvis vi synes, det kunne være spændende at lave en Houzz Tour hjemme hos dig.