Åbner i et nyt vindue

Billede 1/21

Foto: Luca Girardini - Photos

24 kvm forvandlet til smart minihjem

 

Med store vinduer og gode materialer har indretningsarkitekten Bettina fået plads til store drømme i et meget lille hjem.

Arkitekten Walter Gropius sagde engang, at man aldrig må være bange for at gøre værelserne mindre og vinduerne større. Og netop disse ord havde Bettina Schneuer in mente, da hun renoverede to minilejligheder i Charlottenburg-kvarteret i Berlin, Tyskland.

Bettina Schneuer, der under projektet var både ejer og indretningsarkitekt, tog så vidt muligt udgangspunkt i sin mavefornemmelse: “Indtil videre har jeg bare købt, hvad jeg kunne lide – aldrig med strategiske bagtanker, men altid af ren og skær kærlighed.” Og det er specielt hendes forkærlighed for Wilhelmine-arkitektur fra slutningen af 1800-tallet samt for klassiske materialer og moderne, indbyggede komponenter, der er fusioneret til disse ret overraskende lejligheder på bare 24 kvadratmeter.

Bettina Schneuer, som oprindeligt er fra Hamburg, fandt vej ind i indretningsbranchen ved et tilfælde. Hun studerede jura og arbejdede efterfølgende som universitetsassistent, hvorefter hun blev optaget på en skole for journalistik. Da hun blev færdig der, arbejdede hun i flere år som journalist og redaktør på tyske publikationer – herunder et indretnings- og designmagasin med navn AD Architectural Digest.

Få tips til at optimere pladsen i et lille hjem

“Jeg havde endelig fundet noget, der gjorde mig glad,” siger hun. Bettina Schneuers første lyse idé inden for indretning kom til hende i 1999, da hun flyttede til Berlin fra Hamburg. Hendes daværende udlejer, arkitekten Caroline Raspé, bød hende indenfor i sin moderniserede Wilhelmine-lejlighed med åbne vægge, nye badeværelser og et stort, åbent køkken.

Inden hun påbegyndte renoveringen af de to minilejligheder i Berlins Charlottenburg-kvarter sidste år, havde Bettina Schneuer allerede renoveret seks andre ejendomme – herunder sit eget hjem. “Jeg har altid købt charmerende men faldefærdige håndværkertilbud i smukke kvarterer med en intention om at renovere dem, som jeg har lyst.” Hun var meget glad for at arbejde sammen med Raspé. “Vi startede med at være udlejer og lejer – så blev vi ejer og arkitekt. Det spillede helt klart en rolle i etableringen af vores venskab.”

“Jeg kan godt lide små værelser. Den nye Tiny House-bevægelse fascinerer mig, og jeg er sikker på, at det i fremtiden vil blive meget normalt at bo på begrænset plads i byområder – og så er der mange spændende idéer, eksempelvis fællesområder, at tage af. Som Gropius sagde ved Werkbund-udstillingen i 1929: ‘Gør vinduerne større, gør rummene mindre’.”

“Jo mindre plads, jo mere må man tænke fremad,” forklarer Bettina Schneuer. “Det første rum i lejligheden fungerer som både køkken, entré og garderobe.”

Bettina Schneuer har flyttet væggen til stuen otte centimeter indad for at få plads til de tre køkkenenheder. Et splinternyt egeparket har erstattet de gamle, vandskadede brædder. “Da der er begrænsede kvadratmeter at bevæge sig rundt på, var gulvet nødt til at være af ekstra god kvalitet.”

Trods den petite fremtoning er der faktisk tale om et komplet køkken designet i en monokrom farveskala. Det 72 centimeter lange køkkenbord er ekstra dybt for at gøre plads til opbevaring. Der er to indbyggede induktionplader og en ekstra kogeplade gemt væk i skabet.

Inden hun tog fat på møbleringen, inviterede Bettina Schneuer en håndfuld designkyndige venner på besøg til en snak om farver, møbler og den rette placering af en billedvæg. Lysartisten Susanne Rottenbacher – den samme bekendte, der stod for restaureringen af bygningens offentlige områder i samarbejde med sin mand – fik den idé at skabe en billedevæg udelukkende med kunststykker fra eBay eller købt på markeder.

Udover at sparre med andre mennesker henter Bettina Schneuer inspiration fra bøger, AD og Houzz. “Jeg synes, jeres platform rammer plet i forhold til de vigtige emner. Og jeg synes også, det er helt fantastisk, at man kan finde så mange idéer til miniaturehjem.”

Gode tips til et lille badeværelse

Over for sovesofaen står en nyopført væg med to usynlige døre af samme størrelse. “Dørene var to forskellige størrelser før. Det kan jeg virkelig ikke fordrage,” siger Bettina Schneuer.

Der er plads til to mennesker ved det smalle bord af metal og mangotræ. Specielt når det vendes med den korte side mod væggen og bliver til et lille spisebord. Skabssystemet i væggen bagerst i billedet er fra Ikea og er egentlig designet til soveværelser. Bettina Schneuer har brugt det til at skabe en diskret, multifunktionel opbevaringsenhed. “Det var en af de mest afgørende idéer: at holde gulvet helt frit – det giver en bredere fornemmelse.”

Nøje udvalgte pyntegenstande er med til at gøre lejligheden behagelig og hjemlig. Bettina Schneuer siger, at hun personligt har et vase-samler-problem og virkelig nød at føje detaljer til hjemmet. “Mit hus er proppet med vaser. Her har jeg holdt mig selv lidt i snor, men en eller anden dag skal jeg nok åbne en vintage vasebutik.” De hvide vaser er fra hendes mor og fra en ven. Den antikke plexiglashylde har hun købt på eBay.

Bettina Schneuer er utrolig glad for, at badeværelset har et vindue, “for badeværelser med naturligt lysindfald er så sjældne i etværelseslejligheder.”

Inden hver enkel beslutning, spurgte Bettina Schneuer sig selv, om hun personligt ville have lyst til at bo i lejligheden. “Hvert et indbygget eller installeret element er af høj kvalitet og robust. Jeg bryder mig ikke om billige løsninger – billig er det nye dyrt,” siger hun, og henviser til, at billige produkter bliver brugt op hurtigt og konstant skal skiftes ud, hvorfor de faktisk er dyrere på længere sigt. “Sådan en lille lejlighed bliver virkelig bragt til live af nogle gode materialer. Og så kan Ikea og H&M Home godt fungere ved siden af.”

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

På Houzz er vi altid på udkig efter smukke, unikke, inspirerende eller skæve hjem til boligreportager. Måske dit hjem er vores næste Houzz Tour? Send et par billeder til redaktionen@houzz.com så kontakter vi dig, hvis vi synes, det kunne være spændende at lave en Houzz Tour hjemme hos dig.