Hus set fra vejen
Hus før
Gang
Badeværelse
Udestue
Spisestue-køkken
Spisestue
Stue

Billede 1/8: Hus set fra vejen

Foto: Danske BoligArkitekter

1970’er-hus fik nyt perspektiv

 

Familien Blegvad flyttede ind i et klassisk 1970’er-parcelhus i ét af Århus’ mest eftertragtede kvarterer, men måtte gøre noget ved det lukkede, mørke hus, så de kunne få glæde af den fantastiske udsigt. Læs, hvordan de forvandlede det nedslidte hus til en moderne familiebolig.

Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed. Det alene fik familien Blegvad til at investere i 1970’er-parcelhuset i Højbjerg, tæt ved Århus. Et klassisk etplanshus i røde mursten med en utidssvarende indretning, der egentlig overhovedet ikke matchede familiens behov.

– Vi var godt klar over, at huset i sig selv ikke var et drømmehus, men vi købte det, fordi her er dejligt og huset ligger tæt på vand og skov, omgivet af grønne marker og med bedsteforældrene lige om hjørnet.

» Se mere fra dette hus hos Danske BoligArkitekter

I første omgang flyttede familien ind og fik renoveret og moderniseret huset moderat, blandt andet ved at indrette et stort åbent køkken- og opholdsrum. Og sådan boede familien fint i flere år. Lige indtil familiens tre piger var ved at vokse ud af deres små værelser, og familien i det hele taget trængte til et større råderum i huset.

– Vi savnede en voksenafdeling. Vi havde den lange pistolgang med små værelser og så det store køkken- og opholdsrum, hvor vi også var sammen hele tiden, hvilket er godt, når man har mindre børn. Men da pigerne blev større, manglede vi et område, hvor de kunne være sig selv. Og samtidig manglede vi voksne et sted, hvor vi kunne trække os tilbage, fortæller Theresa Blegvad.

Derudover var 1970’er-huset dårligt isoleret, hvilket er et klassisk problem for en del af husene fra denne periode. Så da familien skulle finde en arkitekt til deres opgave, blev energivinklen et vigtigt kriterium. Faktisk endte energirenoveringen med at blive nøglen til den samlede ombygning, der skulle give familien mere plads og en helt ny rummelighed i det lavloftede typehus.

Arkitekt Per Hartwig fra Danske BoligArkitekter foreslog nemlig at hæve taget og bygge en halv etage på, hvilket er et greb der er tilladt i mange af de kvarterer, hvor de lave 1970’er-huse ligger. Med et nyt tag og en ny etage, isoleret efter moderne krav, løste arkitekten problemet med både varmetab og kvadratmeter.

– Når først du har en varm hue på, så bliver det nemmere at arbejde med resten af huset, f.eks. at skære huller i etagedækket og få lys ned til alrummet, nu hvor der ikke er problemer med træk. På den måde har familien også fået et alrum med en helt ny oplevelse af lys, himmelrum og god luft, selv når der er mange mennesker, forklarer arkitekten.

Se flere af arkitekt Per Hartwigs projekter her

Fakta om ombygningen

Familien fik: udvidet det oprindelige etplanshus fra 175 m2 til et 400 m2 længehus i halvandet plan med et nutidigt, arkitektonisk udtryk samt energirenoveret med efterisolering, nye, større vinduer i hele underetagen samt 14 ovenlysvinduer på øverste plan, der giver masser af naturlig varme. Familien sparer i dag 20 % årligt på varmeregningen i et hus, der er dobbelt så stort som det gamle. Derudover en ny voksenafdeling på førstesal med stue, tagterrasse, tekøkken, soveværelse og stort forældrebad.

Proces: Arkitekt Per Hartwig har leveret skitseforslag og stået for myndighedsgodkendelse og projektering samt byggeaftale. Selve byggeriet tog cirka 11 måneder og familien flyttede ud af huset mens håndværkerne var i gang.

Pris inkl. arkitekthonorar: ca. 2.5 mio. kr.

Fakta om Danske BoligArkitekter

dbark_logo

Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af godt 80 selvstændige arkitekter fordelt over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden for energioptimering af boliger og dækket af en særlige ansvarsforsikring, der også dækker, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.
Se flere projekter på: danskeboligarkitekter.dk