Åbner i et nyt vindue

Billede 1/12

Foto: T+E Arkitekter

Moderne tilbygning løste pladsproblemer

 

En forlængelse af et gammelt forrådshus har gjort hjemmet større og livet lettere i det fine sommerhus.

Få kilometer syd for Åre i Sverige ligger Tofsvallen – et tilsyneladende beskedent sommerhus i form af et forrådshus. Men på bagsiden af det lille hus gemmer sig en fornem tilbygning, som giver plads til, at hele familien kan hygge sig sammen og nyde udsigten over det åbne landskab.

Efter 10 år i det lille hus ville familien have en moderne tilbygning i traditionel stil. De tog kontakt til Torbjörn Edgren, arkitekt på T+E Arkitekter, som kom med forslag til, hvordan man kunne udvide det eksisterende forrådshus med en tilbygning. Målet med tilbygningen var at få mere plads end de 35 kvadratmeter pr. etage, der var i forrådshuset.

Taget på henholdsvis forrådshuset og tilbygningen er i farve og materiale forskelligt fra hinanden. Åres kolde klima gør det svært at finde et godt tidspunkt til at lægge tag af zinkplader, da man ikke kan gøre det, når det er for koldt. Derfor blev der brugt Aluzink i en lysegrå, mat nuance på tilbygningen.

Et forrådshus, også kaldet fadebur, er et lille hus, som tidligere blev brugt til at opbevare fødevarer. Oprindeligt blev forrådshuset også brugt til overnatning, men kun på den øverste af bygningens to eller tre etager og kun om sommeren – medmindre der var brændeovn i huset. Senere begyndte man at helårsisolere de gamle forrådshuse, så de kunne bruges som fritidshuse hele året.

Men sommerhuset blev ikke bygget i Åre, fortæller Torbjörn: “Forrådshuset er fra starten af 1800-tallet eller slutningen af 1700-tallet, og i 50’erne blev det flyttet fra Järvsö til den nye beliggenhed ved søen Kall. Forséns timmerhus har bygget tilbygningen, som er helt i træ.

Torbjörns bedste tip til at lykkes med en tilbygning til et gammelt hus er at forsøge at finde karakteren i det, man har – både husets og områdets sjæl. Desuden bør man stille sig selv spørgsmålet: Hvad kan huset klare? Er det så stærkt, at det tåler en konkurrerende bygning, eller skal man hellere tilpasse tilbygningen til det oprindelige hus?

“Det bedste er at se på, hvordan andre har gjort. Find billeder af, hvad du kan lide, før du kontakter en arkitekt, som virker pålidelig og dygtig. Lad dig ikke nøje med den første den bedste. En arkitekt er jo en rådgiver, så det er vigtigt at vælge en, man føler, man kan stole på, og hvor kommunikationen fungerer godt,” siger Torbjörn.

Se flere billeder af flotte køkkener

Tilbygningen står i stærk kontrast til det lille forrådshus, med sit moderne formsprog og sine store vinduespartier. Samtidig er den bygget af massivt træ i en lignende farve.

“Det stod klart allerede fra begyndelsen, at vi skulle bygge et hus helt i træ, som fremstod lige så originalt som forrådshuset. Det, der bryder mod den traditionelle måde at bygge træhuse på, er gavlen i glas,” fortæller Torbjörn og fortsætter:
“Den passer ikke sammen med husets oprindelige karakter, men vi har arbejdet meget med modsætningsforholdet. Som modsætning til den hyggelige følelse i forrådshuset, har vi højt til loftet og en mere åben fornemmelse i den nye tilbygning.”

Forséns Timmerhus byggede hele huset indendørs, for senere at pille det fra hinanden og bygge det op igen på stedet. Det er en gammeldags, men stadig effektiv måde at bygge træhuse på.

Loftshøjden i forrådshuset er kun 2,2 meter. Dette står i kontrast til tilbygningen, som har åbent helt op til tagryggen, som ses bagest i billedet ovenfor.

Alrummet har et læsehjørne ved den åbne pejs.

Det gamle forrådshus fik en totalrenovering, da tilbygningen blev lavet. Et lille køkken blev erstattet med et rummeligt badeværelse, og spisepladsen blev erstattet af et stort alrum omkring den åbne pejs.

“Nu er der også en stor gang med plads til både scootertøj, vinterstøvler, og hvad der ellers er brug for i et hus på fjeldet,” siger Torbjörn og fortsætter: “Vi ville skabe en wow-effekt, når man går fra alrummet i forrådshuset med dets lave loft og kommer ud til det øverste af trappen, hvor man kan se ud over det store rum og videre gennem vinduespartiet i husets gavl.”

Tilbygningens planløsning er et enkelt stort opholdsrum. På plantegningen ovenfor ses, hvordan forrådshuset står på pæle, der går ned under jorden. Før i tiden stod forrådshuse på pæle for at holde skadedyr og fugt ude.

Gavlen af glas gav anledning til en hel del hovedbrud hos arkitekten. Vinduespartierne på begge sider af skorstenen krævede nemlig forstærkning i stål.

“Vi diskuterede det meget frem og tilbage. Der kan hurtigt komme alt for meget stål på gavlen, hvilket gør, at glassets åbne udtryk går tabt. Derfor har vi påsat sprosser, som stålet kunne skjules bag. Derudover holdes konstruktionen oppe med en stålpille inden i pejsen. Uanset om man er arkitekt eller privatperson, som skal bygge, så skal man tydeliggøre sin idé og stå fast, når håndværkerne siger, det ikke kan gennemføres. Selvfølgelig er der ting, der bare ikke kan laves, men de vil gerne gøre, som de altid har gjort, og ofte kan de alligevel overgå sig selv.”

Interiøret er ensartet, og farven på væggen er malet direkte på indersiden af træet. “Tanken var at holde det ensartet ved at have samme farve på væggene som i loftet. Vi har også benyttet os af meget få materialer for at sætte fokus på udsigten. Koblingen mellem inde og ude bliver meget tydelig, når man holder interiøret nedtonet. Den åbne pejs bliver blikfang i den ene ende og køkkenet i den anden ende.”

De brede gulvplanker er lavet af træ fra området. Landmanden, som ejer marken i nærheden af familiens hus, har et savværk til eget brug. Han har tørret plankerne, lagt dem ind og lakeret dem.

Kaminen er fra den tyske producent Brunner. Skorstenen og murværket omkring kaminen er speciallavet. Stenen kommer fra Norsk Steinmiljø.

Find inspiration til din dagligstue

“Det er en stenbeklædning, som ser massiv ud, men som kun er 2-3 centimeter tyk. Under stenbeklædningen er der gips og plademateriale. På trods af dette er stenen ret tung, og vi måtte lægge stålstænger ind for at holde konstruktionen oppe.”

Lyssætningen består af et opadgående lys i loftet, som suppleres med gulvlamper og levende lyskilder som stearinlys og petroleumslamper.

“Når man står der ved trappeafsatsen en halv etage oppe, er det en fuldstændig kontrast til det oprindelige, men i samme stil og samme materialer. Det fungerer rigtig godt, synes jeg,” siger Torbjörn.

Anders, som bor i huset med sin familie, arbejder med køkkenindretning. Derfor var der meget fokus på køkkenet. Torbjörn og familien var enige om placeringen af køkkenet fra starten. Det passede godt i hjørnet, delvist under trappeafsatsen.

Køkkenet fra Marbodal minder med sine mørkegrå hylder og låger om et enkelt bondekøkken og har både åben og lukket opbevaring på henholdsvis hylder og i køkkenskabe. Vægarmaturet er af modellen Kalu 2 fra SLV by Bellalite.

Stænkskærmen i glas og de fleksible hylder lader trævæggen stå frem, ligesom det smalle, vandrette vindue er måltilpasset efter træet.

Gennem det aflange vindue på tilbygningens langside ses bagsiden af Åreskutan.

“Man sidder godt i lænestolen. Det er skønt, selv i sådan et åbent og ret lille hus som dette, at man ikke altid ser i samme retning. Det er en anden udsigt, hvis man sidder i lænestolen, end hvis man sidder i sofaen. Her er der en anden ro, og man får en anden oplevelse af rummet,” afslutter Torbjörn.

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

På Houzz er vi altid på udkig efter smukke, unikke, inspirerende eller skæve hjem til boligreportager. Måske dit hjem er vores næste Houzz Tour? Send et par billeder til redaktionen@houzz.com så kontakter vi dig, hvis vi synes, det kunne være spændende at lave en Houzz Tour hjemme hos dig.

 

 

Lignende boliger til salg