Åbner i et nyt vindue

Billede 1/12

Foto: Fraher Architects

Tilbygning skaber helt unikt hus

 

Dette dobbelthus, der er bygget i starten af det 20. Århundrede og ligger i det sydvestlige London, var egentlig sammensat på en mærkelig måde. “Bygningen bestod af en række usammenhængende, små rum, der lå ud til en snæver trappe,” siger Lizzie Webster fra Fraher Architects. “Der var meget plads i højden, men ikke rigtig noget, der samlede etagerne.” Derfor valgte ejerne et udvide huset ved at lave en tilbygning i et indhak på bagsiden af huset. Men den måske mest iøjnefaldende tilføjelse var den sorte trappe i valnøddetræ. “Vi byggede en ny trappe for at skabe forbindelse mellem alle etager,” siger Webster. “Det skaber også dobbelt så høje gennemgående rum, hvilket hjælper med til at øge lysindfaldet og få huset til at fremstå større.” Når man ser det tændte lys om aftenen og skæret fra de høje vinduer, er det nemt at se, hvorfor tilbygningen har fået kælenavnet “Lanternen.”

Familiehuset breder sig over fem etager: en kælder, en nedre stueetage, en øvre stueetage og øvre etager. Hoveddøren er på den øvre stueetage, som desuden indeholder en stue og et musikrum. På den nederste stueetage fører det udvidede køkken med spiseplads nedenunder til en række rum, som strækker sig under garagen. I kælderen er der et familierum, et gæsteværelse, et badeværelse, opbevaringsplads og et træningsrum. Soveværelser og et loftsrum ligger på de øverste etager.

Udover at udvide huset både nedad og udad, fjernede arkitekterne også alle gulve og vægge, så bygningen på et tidspunkt stod med de ydre mure tilbage.

Gør din nabo jaloux på din have

“Vi havde oprindeligt planlagt at denne tilbygning skulle være i hele bygningens højde,” siger arkitekt Lizzie Webster. Men planlægningsprocessen var langvarig og myndighederne satte begrænsninger for tilbygningens højde. “Det fungerer dog stadig fantastisk godt,” siger hun. “Det har altid været meningen at det skulle være en gennemført tilbygning, der ikke gik på kompromis med det æstetiske udtryk der hører til den periode, huset er bygget i.”

Om natten skaber den 6 meter høje rude på tilbygningen en stribe af glødende lys, hvilket giver et lanterneagtigt udseende. Ejerne havde boet i udlandet og var inspireret af japansk design, hvilket omfatter en masse naturlige materialer. “Der stod et kæmpe træ i baghaven, som vi var nødt til at fælde fordi det var til fare for omgivelserne,” siger Webster. “Så ideen bag trappen var at skabe en slags internt træ, som vokser op igennem huset i stedet for.”

De oprindelige vinduer er bevaret på den øverste stueetage og er smukt indrammet af den mørke trætrappe i af amerikansk, sort valnøddetræ.

En anden indgang til huset giver direkte adgang til trappen mellem den øvre stueetage og etagen over. “Trappen er centrum i huset, så der er åbent i dobbelthøjde ved hoveddøren,” siger Webster. Hoveddøren er ved foden af trappen. “Trapperne har dybest set skabt en fem etagers høj lysbrønd,” siger Webster.

Huset blev renoveret med en gennemgående tanke om bæredygtighed. Brugen af glas medvirker til passiv solenergi. Huset indeholder også et system til at genanvende varme (MVHR), intern isolering og et lufttæt design, som resulterede i et dramatisk fald i husets CO2-forbrug.

Trappen bidrager til er en enorm forbedring af husets udseende og funktion. “Før skulle du krydse huset på nogle af etagerne for at kunne komme ud på den næste trappe,” siger Webster. “Ved at placere alle trapperne på én side frigjorde vi gulvplads, og der blev samtidig ikke lavet indhug i trapperne.”

“Trappen har et meget kompliceret design da den skulle være på meget lidt plads og samtidig være den brugervenlig,” siger Webster. Ejerne ønskede at der skulle lægges tæppe på trappen, så Webster designede trinene med indbygget tæppe for ikke at dække for meget træ. “Dette fremhæver også hvert trin,” siger hun, “så du virkelig føler, at du bestiger huset.” Gelænderet er nænsomt udskåret og lagt ind i rammen, som også er oplyst indeni.

På den nedre stueetage blev huset udvidet for at gøre plads til et stort køkken med spiseplads og udgang til haven. Køkkenbordene er af kvarts med en indbygget kogeø. En emhætte er sirligt sat op i loftet, så udsigten til haven gennem glasdørene ikke forstyrres.

Skab nyt liv i din stue

Det nye køkken inkluderer specialbyggede skabe, ligesom træet, der er brugt til trappen, er også at finde her. Den farverige baggrund er glas sat over en malet del af væggen. Et smart spisekammer kan trækkes ud fra væggen.

Et panoramavindue sikrer at rummene i kælderen virker lyse og rummelige og blandt andet har et gæsteværelset med indbygget skrivebord. På den etage er der også badeværelse, træningsrum og ekstra opbevaringsplads.

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

På Houzz er vi altid på udkig efter smukke, unikke, inspirerende eller skæve hjem til boligreportager. Måske dit hjem er vores næste Houzz Tour? Send et par billeder til redaktionen@houzz.com så kontakter vi dig, hvis vi synes, det kunne være spændende at lave en Houzz Tour hjemme hos dig.

 

 

Lignende boliger til salg