Kælderkøkken
Halltrappe
Køkkenelementer
Stue med langt arbejdsbord
Bord, stol, potte
Reol med farvekoordinerede bøger

Billede 1/6: Kælderkøkken

Tilbygningen på 50 m2 er så lys og rummelig, at det indbyder til både hyggelige familiemiddage og større sammenkomster. Køkkenelementerne er trukket ud til den ene side og i stedet for pendler over køkkenbordet har Bjarne Frost valgt et gennemgående LED-lysarmatur. Porcelænskakkelovnen stammer fra en svensk herregård. Ovnen blev bygget op af en svensk specialist, der overnattede i huset i de tre dage, arbejdet varede.
Foto: Andreas Mikkel Hansen

Tilbygning i kælder med flere sidegevinster

 

Hos arkitekt Bjarne Frost blev huset tilbygget med et køkkenalrum i kælderniveau. Alligevel virker rummet ikke som kælder. Underetagen er, takket være masser af lys, udgang til gårdhave og gennemtænkt sammenhæng med resten af huset et af familiens absolutte favoritrum.

For 12 år siden besluttede arkitekt Bjarne Frost og hans hustru landskabsarkitekt Kristine Jensen sig for at lave en tilbygning til deres murermestervilla i Århus, hvor Bjarnes tegnestue skulle have til huse. Tilbygningen blev bygget ind i en skrænt mod nord i baghaven og i kælderniveau. For at udviske fornemmelse af kælder i den nye tilbygning, har arkitekten benyttet en række smarte, arkitektoniske greb.

Trappenedgangen til kælderen blev åbnet, så trappen har et ensartet og visuelt forløb fra underetagen via stueetagen til første salen. Herudover er tilbygningen meget lys med vinduer mod vest og syd og store gulv-til-loft vinduer mod nord, hvor der i øvrigt er udgang til en mindre gårdhave. Bjarne Frosts tegnestue med de 10-12 ansatte fik dog ikke lov til at ligge længe i den nye underetage.

─ Det blev hurtigt for småt. Der lå arbejdstegninger og modeller i alle rum. Privatliv og arbejde flød for meget sammen, så min tegnestue rykkede ud af huset. Til gengæld har vi i dag det store køkkenalrum i tilbygningen helt for os selv, fortæller Bjarne Frost.

Se flere billeder hos Danske BoligArkitekter

Ikke videreføre arkitektur for enhver pris
Den tilbyggede underetage er som resten af hjemmet indrettet lyst, luftigt og med tilbehør stående i ordnede grupper. Der hersker en afslappet og venlig stemning i boligen. Parret købte boligen tilbage i 1996, fordi de faldt for beliggenheden med Botanisk Have næsten i baghaven og for husets klassiske linjer. Efter overtagelsen tog Bjarne Frost fri en måned og gik i krig med den helt store renovering. Intet mindre end 1,5 ton affald i form af tapetrester, hessian, linoleum, gipsvægge og lofter blev trukket ud af huset. Han fik arbejdet sig ind til bygningens originale limfarver som gul, sort og grøn, men det er ikke nogle farver, der er videreført i indretningen i dag.

─ Du skal have respekt for originale detaljer i gamle huse, men ikke videreføre alt for enhver pris. Du må gerne fortolke på et klassisk hus. Siden det her hus blev opført, er der jo kommet nye materialer, byggemetoder og stilarter til, og det skal indretningen afspejle, siger Bjarne Frost, der er medlem af Danske BoligArkitekter. Han tilføjer, at tilbygningen rent arkitektonisk også er udformet med respekt for murermestervillaens træk, så den opfattes som en naturlig forlængelse af huset.

Se flere af Bjarne Frosts projekter her

Fakta om tilbygningen

Her bor arkitekt MAA Bjerne Frost, ejer af Bjarne Frost Design Office og Oneroom.dk, med sin kone, landskabsarkitekt Kristine Jensen og deres søn Nikolaj på 18 år. Villaen fra 1924 er på 180 m2 og ligger på en 980 m2 stor grund lige ved den Gamle By i Århus og med Botanisk Have næsten i baghaven. Villaen fik en tilbygning på 50 m2 i 2005.
Familien fik: 50m2 tilbygning i kælderniveau til deres klassiske villa fra 1924, så huset i dag er 180 m2. Tilbygningen indeholder køkkenalrum, udgang til lille gårdhave, ny terrasse oven på tilbygningen, ny indvendig trappe fra underetagen til stueplanet.
Proces: Tilbygningen er knyttet sammen med husets kælder, så denne bliver en del af den nye tilbygning. Det skaber et stort sammenhængene rum. Tilbygningen opfattes som en naturlig forlængelse af huset. Byggeriet var besværliggjort af, at huset så at sige ligger på første sal i forhold til vejen. Det var derfor besværligt at få maskiner frem og at få overskudsjord væk fra byggepladsen.
Materialer indvendigt: Pudsede vægge, trægulve, glatte gipslofter.
Materialer udvendigt: Hvid pudset facade, vinduer i kernetræ, træterrasse i Mahogni.
Tilbygningspris: ca. 1 mio. kr. inkl. ombygning i huset.

Fakta om Danske BoligArkitekter

dbark_logo

Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af godt 80 selvstændige arkitekter fordelt over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden for energioptimering af boliger og dækket af en særlige ansvarsforsikring, der også dækker, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.
Se flere projekter på: danskeboligarkitekter.dk

 

 

Lignende boliger til salg