Hus efter
Hus før
Køkken
Stue
Stue
Stue
Badeværelse
Badeværelse
Sauna

Billede 1/9: Hus efter

Foto: Pia Enghild

Tilbygning gav plads til arbejde og wellness

 

Der manglede lys og plads i det arkitekttegnede hus fra 1980’erne. Men huset havde masser af kvaliteter at bygge videre på, og efter en større renovering, der både har været en gevinst æstetisk og energimæssigt, er der blevet plads til både arbejde og selvforkælelse i den nye tilbygning.

Små vinduer er typisk for huse bygget i 1980’erne, og byggestilen fra denne periode kaldes da også for ”glughulsarkitektur”. Det var sådan et hus Peder Barenholdt og Lotte Bundgaard købte for et par år siden. De kom fra et ældre hus, som de holdt meget af, men som led under beliggenheden tæt på en befærdet vej. Nu fik de i stedet et nyere hus med en fin og fredelig beliggenhed højt over Vejle Fjord. Og trods glughullerne var det et hus med mange kvaliteter.

» Se mere fra denne bolig her

Plantegning før
Foto: Pia Enghild

Plantegning efter
Foto: Pia Enghild

– Jeg blev rigtig glad, da jeg så huset første gang. Det havde nogle fine, arkitektoniske elementer, bl.a. lysindfaldet fra rytterlyset i taget, og niveaudelingen mellem køkken og stue, der skaber en rigtig god rumfornemmelse, fortæller arkitekt Allan Lorenzen, der er medlem af Danske BoligArkitekter. Han var hyret af parret til at løse deres akutte problem: De manglede et arbejdsværelse med plads til både Lotte og Peder.  Lotte driver børnetøjsfirmaet FUB Childrenswear fra privaten, mens Peder ofte arbejder hjemme. Dernæst var der brug for et gæsteværelse, blandt andet til overnattende bedsteforældre, og endelig havde parret et sidste ønske, der handlede om velvære: De ville gerne skaffe  plads til en sauna.

Tilbygning med træ
Flere skitser kom på bordet, og de blev overvejet grundigt, men langsomt nærmede arkitekt og familie sig en løsning, der endte med at integrere arbejds- og gæsteværelse i et multirum, samtidig kunne der hægtes en lille wellness-afdeling på et af de eksisterende badeværelser.

– Vi havde et meget fint samarbejde med Allan. Han var hurtig til at forstå vores tanker og omsætte dem til konkrete forslag, fortæller Lotte Bundgaard og fortsætter:

– Jeg var især nervøs for, hvordan problemet med en tilbygning kunne løses uden at ødelægge huset, for jeg synes, at jeg ser en del uheldige løsninger rundt omkring.

Hun blev dog beroliget af Allan Lorenzens forslag, der gik ud på at lave en tilbygning i træ, der spiller godt sammen med det oprindelige hus. Især blev de begejstret for facaden i ”listelook” med forpatineret eg i brunlige og grålige nuancer, som går fint i spand med husets oprindelige facade.

Se flere af arkitekt Allan Lorenzens projekter her

Fakta om ombygningen

Familien fik: En gennemgribende ombygning af de eksisterende 154 m2 samt en tilbygning på 42 m2 med wellness-rum og et kombineret gæste- og arbejdsværelse. Nyt køkken og to nye badeværelser – det ene med infrarød sauna. Nye betongulve i entré og køkken samt massivt plankegulv i stuen. Efterisolering af alle lofter, solcelleanlæg og udskiftning af alle vinduer til lavenergivinduer. Ny pejseindsats.

Proces: Arkitekt Allan Lorenzen har stået for skitseprojekt, udvidet myndighedsprojekt samt løbende rådgivning og sparring i byggeperioden. Familien har selv indhentet tilbud fra håndværkere, koordineret deres arbejde samt ført tilsyn med byggeriet.

Energi: Alle lofter er efterisoleret, alle vinduer er udskiftet til nye, tredobbelt lavenergivinduer fra Velfac. Solcelleanlæg på taget.

Byggepris inkl. arkitekthonorar: Ca. 2,5 mio. kr.

Fakta om Danske BoligArkitekter

dbark_logo

Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af godt 80 selvstændige arkitekter fordelt over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden for energioptimering af boliger og dækket af en særlige ansvarsforsikring, der også dækker, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.
Se flere projekter på: danskeboligarkitekter.dk

 

 

Lignende boliger til salg