Set fra haven
Set fra terrassen
Set fra køkkenet
Set fra stuen
Set fra soveværelset
Udbygning
Ovenlys
Soveværelset
Facade

Billede 1/9: Set fra haven

Sådan ser det lille rækkehus ud fra havestuen, hvor arkitekt Nanna Berings tilbygning i træ er blevet en fin del af rækkehuset. Parret kunne godt have bygget længere ud i haven, men fravalgte de flere kvadratmeter for at bevare harmonien. Tilbygningen giver samtidigt læ til den nye træterrasse, der blev tænkt ind i løsningen.
Foto: Christina Kayser Onsgaard

Rækkehus fik funktionel tilbygning i træ

 

Familien elskede det børnevenlige kvarter, men manglede flere kvadratmeter i deres rækkehus. Løsningen blev en tilbygning, der pludselig gjorde rækkehuset langtidsholdbart og samtidig har bragt familien sammen i det nye rum. Se her, hvad blot 18 kvm kan gøre.

Rækkerne af huse. Fine, funktionelle og aldeles identiske ligger de på rad og række. Fyldt til bristepunktet med familier, der som familien her er faldet for de klassiske røde murstensrækkehuse i det børnevenlige kvarter.

Men faktisk er husene ikke så ens endda. Kommer man rundt i de små haver, ser man nemlig, at pladsen her er udnyttet vidt forskelligt. Nogle med overdækkede træterrasser, andre med typiske udestuer, der blev knappet på i overtal i 1970’erne.

Og så er der tilbygning her, der ikke syner af meget – men som har gjort en kæmpe forskel ved at give familien mere albuerum, og frem for alt gjort, at de nu kan se sig selv i det lille rækkehus mange år endnu.

Friske fra lejlighed i København føltes rækkehuset på 125 kvm i to etager ellers som et rigtig godt match, da parret flyttede ind for mere end 10 år siden. Og pladsen var i princippet også fin de første par år med to små børn. Men med tiden, og to voksende drenge, kunne de godt se, at de enten måtte flytte eller tænke helt ud af boksen.

– Egentligt så vi det som et rigtig godt begynder-hus. Men vi er kommet til at elske kvarteret, så for os var det en stor værdi, at blive boende her og ændre på vilkårene frem for at flytte til større, fortæller husets kvindelige beboer.

» Se mere fra denne bolig hos Danske BoligArkitekter

Plantegning med udbygning
Foto: Christina Kayser Onsgaard

Plantegning uden udbygning
Foto: Christina Kayser Onsgaard

De relativt få ekstra kvadratmeter, familien havde brug for, nærmere bestemt 18 styks, er kommet til i form af den lille trækasse, som på naturlig vis hægter sig på huset og giver læ til den nye terrasse, der fulgte med i kølvandet.

─ I princippet kunne vi bare have lavet det lille kontor i stueetagen om til soveværelse, og ladet drengene få de to værelser ovenpå, men så føltes huset bare for småt. Vi havde brug for en løsning, der passede til os som en familie med større børn og som gav os lidt mere plads i de rum, vi er fælles i, fortæller parret, der i første omgang mente, at de selv kunne projektstyre sådan en tilbygning.

– Vi begyndte på ideen før vi reelt havde et behov, og jeg troede, at jeg bare kunne gå videre til en tømrervirksomhed med nogle skitser, vi engang havde fået fra en arkitekthjælp. Men der manglede simpelthen for mange detaljer – og som rækkehus skal man tænke sig rigtig godt om i forhold til lys, funktioner og indsigt fra naboer. Det er arkitekten bare bedst til.

I stedet tog parret fat i den lokale arkitekt Nanna Bering, der er medlem af Danske BoligArkitekter, og som de havde fået anbefalet af bekendte.

– Vi svingede godt sammen! Nanna forholdt sig til de oprindelige ideer, kom med sine ændringer og var i det hele taget den, der sørgede for at løsningerne matchede os, det originale hus og gav os flere muligheder i indretningen, fortæller parret.

Tilbygningen bliver nu brugt til en lys ekstra stue, man kan trække sig tilbage til – og så kaster dens nye arkitektoniske træk med gulv til loft vinduer og ovenlys masser af dagslys ind til det lille soveværelse, der tidligere var husets trange kontor.

Men kunne de ikke have bygget lidt mere til, nu hvor de var i gang?

Byggeprocenten sagde ja, men familien fravalgte faktisk flere kvadratmeter for at bevare harmonien i huset.
I stedet har arkitekten brugt energi på at få tilbygningen til at virke så lys og rummelig som mulig. Blandt andet ved at have en stor loftshøjde og smarte løsninger som skydedøre og vinduer, der går rundt hjørner.

– Vi føler, vi har fået så meget mere plads, uden at vi er gået på kompromis med det originale hus. Drengene har fået fred ovenpå, og vi har fået et dejligt soveværelse. Samtidigt så bruger vi den nye stue meget mere, end jeg havde turde håbe på. Nu flyder vi derude alle fire til en god film eller lektielæsning, og vi har på den måde fået skabt et nyt rum for samvær, fortæller parret.

Se flere af arkitekt Nanna Berings projekter her

Fakta om tilbygningen

Familien fik: En arkitekttegnet tilbygning på 18 m2 med dagligstue, der gav luft og en bedre rumudnyttelse i resten af huset. Tilbygningen har glasparti mod haven og et ovenlysvindue, der trækker dagslys ind i det nye soveværelse. I forbindelse med tilbygningen blev der anlagt en ny træterrasse med brede trin til haven.
Processen:
Arkitekt Nanna Bering har stået for skitseprojekt, myndighedskontakt, projektering og byggeaftale.
Materialer udvendigt: Facadebeklædning i lærketræ og vinduesrammer i zink. Ovenlys fra Velux.
Materialer indvendigt: Ekstra store gulvfliser i natursten.
Byggepris: ca. kr. 600.000,- inkl. arkitekthonorar.

Fakta om Danske BoligArkitekter

dbark_logo

Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af godt 80 selvstændige arkitekter fordelt over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden for energioptimering af boliger og dækket af en særlige ansvarsforsikring, der også dækker, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.
Se flere projekter på: danskeboligarkitekter.dk

 

 

Lignende boliger til salg