Efter set udefra
Før set udefra
Indgangsparti
Entre
Køkken
Kig mod terrasse fra spisebord
Spisebord
Køkkenalrum
Sofakrog ved køkken
Badeværelse

Billede 1/10: Efter set udefra

Huset ligger på en kuperet grund, der betyder, at tilbygningen ligger et niveau nede i forhold til den oprindelige bygning. Takket være ens materialevalg og arkitektonisk udformning er det svært at skelne, hvad der er boligens nye og gamle del.
Foto: Andreas Mikkel Hansen

Ombygning ajourførte parcelhuset

 

Med store skydedøre i glas, anvendelse af samme materialer inde og ude, en tilbygning og en ændret planløsning fik familien et helt nyt hus, der alligevel har bevaret arkitekturen og de oprindelige detaljer fra 1959.

Der skulle gå fem år før Helle og Martin var klar til at bygge til. De flyttede ind i deres knap 60 år gamle parcelhus i Holte tilbage i 2009 og vidste fra starten, at huset trængte til en opdatering og flere kvadratmeter. Men familien havde tidligere renoveret et hus – et projekt, som de tog hul på uden at have boet i huset først, og de måtte senere erkende, at ikke alle ændringerne endte som fuldtræffere.

─ Belært af erfaring ville vi denne gang først bo og leve i huset for at være sikre på, hvad der fungerede, og hvad der skulle ændres, fortæller Helle og tilføjer, at det også gjaldt haven:

─ Det var først efter et stykke tid, at det fx gik op for os, at det var utroligt ærgerligt, at der ikke var anlagt en vestvendt terrasse, hvor vi kunne spise aftensmad i aftensolen, og navnlig at vi ikke kunne gå direkte derud fra køkkenalrummet.

Se flere billeder hos Danske BoligArkitekter

Helle og Martin var også enige om, at de ikke ville fjerne parcelhusets tidstypiske træk under en tilbygning og ombygning, for det var netop en del af de karakteristika, som parret faldt for ved huset.

─ Vi overvejede kort at pudse de gule mursten på facaden og male huset hvidt, for så ville det hurtigt komme til at se mere moderne ud, men vi kunne samtidig mærke, at det ikke føltes rigtigt. Det var jo ikke det udtryk, som arkitekten i sin tid havde i tankerne, da han tegnende boligen, siger Helle. Faktisk blev de gule tegl ført videre i tilbygningen endda med så stor akkuratesse, at selv fugen på den nyopførte del er i helt samme farve og størrelse som i det oprindelige murværk.

Den nye og gamle bygning er visuelt også knyttet sammen og fremstår som ét hele takket være ens skydedøre, vinduespartier og kobberinddækninger, der giver boligen et stramt og moderne udtryk. Det oprindelige hus havde brystværn i træ op til mindre vinduer, men de blev fjernet, for som i tilbygningen at lukke mere lys og natur ind med glaspartier helt ned i gulvhøjde.

Flydende overgange
Tilbygning og ombygning er skitseret af E+E Arkitekter, der udover at skabe flere kvadratmeter, arbejdede på at åbne huset op mod vest og binde hus, have og landskab bedre sammen. Det er blandt andet gjort ved at lave en ny og smuk ankomst med kig igennem huset samt en opblødning af overgangen mellem ude og inde ved at anvende ens materialer. Det betyder fx at betonfliserne ude fortsætter inde med et poleret betongulv i entreen og ud igen på den sydvendte terrasses betonfliser.

De sortmalede trælister fra facaden folder ind i entreen, hvor de bliver til en garderobe- og skillevæg med pejs mod spisestuen. Den nye spisestue har også fået direkte kontakt til en ny aftenterrasse mod vest. I tilbygningen er der værelser, badeværelser og ny hovedindgang og entre, mens fællesrum som køkken, spiseafdeling og stue ligger i husets gamle del.

¬─ Vi valgte kun at få glastag over en del af espalieret over den vestvendte terrasse, men vi er derude hele sommeren, så mon ikke vi snart skal have glastag over resten af espalieret”, slutter Helle.

Se flere af arkitektens projekter her

Fakta om ombygningen

Familien fik: Ny fløj med to børneværelser, et soveværelse med walk-in closet, et stort badeværelse, en gang samt stor hovedindgang og entre. Ny planløsning i eksisterende hus, der betød større køkkenalrum, en større entre, mere dagslys og bedre sammenhæng mellem hus og have, og en ny vestvendt terrasse.
Proces: Ejerne tog kontakt til E+E Arkitekter, som efter flere møder lavede en række skitseforslag. I samråd mellem bygherre og arkitekt valgtes en løsning, hvor det eksisterende hus blev bundet sammen med en tilbygning rent materialemæssigt og visuelt, så de to bygninger i dag er smeltet sammen til én. Herudover sørgede arkitekterne for myndighedsgodkendelser, projektering, indhentning af tilbud fra entreprenører og tilsyn under byggeriet.
Materialer indvendigt: Poleret beton, massive egeplanker behandlet med hvid lud, røget eg i køkken og højskabsvæg, sortmalet lærketræ, vinduer og skydedøre med sortmalede trærammer indvendigt og sort alu udvendigt. Energimæssigt har det eksisterende hus fået et løft i form af energirigtige vinduer og efterisoleret tag efter opdaterede standarder.
Materialer udvendigt: Gule tegl, kobberinddækninger, sortmalet træ, tagpap, betonfliser, glastag over vestvendt terrasse.
Ombygningspris: Den samlede projektpris i 2014 var på mellem 1,5 – 1,75 mill. kr. eks. moms og inkl. anlæg af have. Heraf arkitekthonorar på ca. 12%.

Fakta om Danske BoligArkitekter

dbark_logo

Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af godt 80 selvstændige arkitekter fordelt over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden for energioptimering af boliger og dækket af en særlige ansvarsforsikring, der også dækker, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.
Se flere projekter på: danskeboligarkitekter.dk

 

 

Lignende boliger til salg