Set fra haven
Set fra vejen
Stue
Stue
Stue
Gang
Køkken-alrum
Køkken-alrum
Køkken-alrum

Billede 1/9: Set fra haven

Foto: Christina Kayser Onsgaard

Moderne tilbygning til ældre træhus

 

Gamle træhuse er sjældent født med panoramavinduer, men i Jannie og Nikolais tilbygning er traditionerne veget til fordel for et opsigtsvækkende, stort vinduesparti, der gør det gamle sommerhus til en helt moderne bolig.

Nikolai havde aldrig drømt om at bo i et romantisk træhus med sommerhusstemning hele året. Derfor var han skeptisk, da han og hustruen Jannie for fem år siden tog til Nordsjælland for at kigge på et sort træhus.

─ Men, i det sekund vi trådte indenfor, var der intet romantisk, hytteagtigt over rummene. Indenfor var alt malet hvidt og så snorlige ud, så vi købte på stedet, fortæller Nikolai.

Allerede dengang vidste parret, at de en dag ville forlænge huset med et stort, moderne køkkenalrum. Så da familien voksede fra tre til fire, tog de kontakt til arkitekt Tom Mose Petersen, der ved første møde medbragte en lille drejebog, hvori der stod, hvordan en byggeproces typisk forløber.

─ Langt de fleste mennesker kender ikke til alle de elementer, der følger med en ombygning eller renovering. Det giver tryghed at tale den overordnede proces grundigt igennem først, og så kan detaljer som, hvor køkkenskabene skal hænge, komme på banen senere, fortæller Tom Mose Petersen, der driver tegnestuen STOCK35 og er medlem af Danske BoligArkitekter.
Tom fornemmede hurtigt, at Jannie og Nikolai gerne ville lave et moderne appendiks, som klædte det oprindelige hus, men som samtidig er udtryk for nutidig levevis og byggestil.

» Se flere billeder fra denne bolig her

Egentlig var det slet ikke muligt at bygge til i længden, da der i området er restriktioner på, hvor meget af grundens flade, der må bebygges. Familien Kronborg måtte godt bygge til i højden, men det ønskede de ikke. Derfor blev det arkitektens fornemmeste opgave at overbevise kommunen om, at det passede meget bedre ind i områdets historie og arkitektur, at bibeholde husets udtryk ud mod vejen.

─ Havde vi bygget til i højden, var den historie og det gamle udtryk gået tabt. Og det fik jeg heldigvis medhold i fra kommunen og ved en nabohøring, hvorefter vores byggeri af tilbygningen i længden kunne gå i gang siger Tom Mose Petersen. Netop hele arbejdet med at få byggegodkendelsen fra kommunen er for Nikolai et godt eksempel på, hvad han har fået ud af at hyre en arkitekt:

─ Jeg troede nok lidt naivt, at arkitekter kun slog streger på papir og lavede planløsninger, men jeg har fundet ud af, at de er din mand i marken. En mand, der i hvert fald har sparet os for utrolig mange arbejdstimer. Ja, jeg er faktisk ikke sikker på, at vi havde fået byggetilladelsen til lige netop vores måde at bygge til på, hvis ikke arkitekten havde talt vores sag i kommunens byggeafdeling. Ligesom arkitekten også hjalp os med økonomiske beregninger, som vi skulle bruge til at få godkendt vores banklån.

Se flere af arkitekt Tom Mose Petersens projekter her

Fakta om Ombygningen

Familien fik: Om- og tilbygget et ældre træsommerhus fra 1930. Tilbygning på 69 m2 med køkkenalrum med loft til kip, ny indgang, badeværelse og soveværelse. En ny og bedre forbindelse til haven med åbenhed og en stor terrasse. Nye gulve med indlagt gulvvarme samt ovenlys, der giver mere dagslys.
Proces: Ejerne hyrede arkitekt Tom Mose Petersen fra tegnestuen STOCK35 til at tegne tilbygningen. Arkitekten stod i samarbejde med entreprenør og tømrermester for at gennemføre byggeriet, der tog omkring 4 måneder.
Materialevalg indvendigt: Huset er et træhus med en let konstruktion. Vægge og lofter er gipsplader, der er malet hvide. I tilbygningen er der valgt et robust plankegulv i bambus, som tåler livet i et køkkenalrum med børn.
Materialevalg udvendigt: Det oprindelige sommerhus er født med en sortmalet, vandret træbeklædning med hvide vindskeder, vindues- og dørpartier samt rødmalet hoveddør. Disse motiver er gentaget i tilbygningen – dog er de nye vindues- og dørpartier uden sprosser. Oprindeligt havde de gamle sommerhuse i området græstørv på taget, men er på de fleste huse i området erstattet af tage med sort tagpap.
Byggepris: 1,5 mio. kr. heraf arkitekthonorar på 100.000 kr. for omfattende skitseprojekt, udbudsbeskrivelse og fagtilsyn.

Fakta om Danske BoligArkitekter

dbark_logo

Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af godt 80 selvstændige arkitekter fordelt over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden for energioptimering af boliger og dækket af en særlige ansvarsforsikring, der også dækker, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.
Se flere projekter på: danskeboligarkitekter.dk

 

 

Lignende boliger til salg