Åbner i et nyt vindue

Billede 1/8

Moderne køkken
Foto: Flik Design Ltd

Køkken forvandler lejlighed

 

En stor have er et fantastisk aktiv i en ejendom i London. Men da arkitekt Paulius Zakevicius opdagede den 28 m lange have bagved lejligheden i denne gamle ejendom fra slutningen af den viktorianske periode, så han straks flere muligheder end bare at dyrke grøntsager. Ved at låne 4,5 meter af pladsen fik han mulighed for at udvide og skabe et stort køkken-alrum med masser af lys, selv om den er nordvendt.

“Da min kone Lina og jeg købte ejendommen for to år siden, havde den et meget tarveligt køkken bagerst,” siger han. “Vi rev både det og et gammelt badeværelse ned og lavede en åbning i fuld bredde i væggen og udvidede bagtil.” Det nye rum gav også Zakevicius mulighed for at tænke i nye baner i resten af lejligheden, og det førte til to soveværelser og et badeværelse i den oprindelige del af lejligheden. “Vi flyttede hele stuen til den bagerste del for at være tæt på haven,’” siger han. “Vi har en god forbindelse med det udendørs nu, og her er meget stille. Livet er godt på bagkanten!”

Den nye udvidelse på lejlighedens bagside giver privatliv og plads. “Vi har naboer over soveværelserne, men ikke her bagtil,” siger Paulius Zakevicius. “Der er mere privat og stille her.”

Genopliv dit badeværelse

Over det primære arbejdsbord hænger pendellamper i messing. “Vi ville gerne tilføje et ekstra materiale her enten beton, kobber eller messing,” siger Zakevicius. Lamperne hænger fra væggen over bordet. ”Hvis de hang fra loftet, ville lyset være ret langt tilbage i køkkenet,” siger han. “Her er de mere brugbare. De er lige over hovedhøjde og ikke for store og blokerer dermed ikke for udsigten gennem haven.”

Udvidelsen strækker sig over hele lejlighedens bredde. “Mangår cirka en meter ned i denne del af huset,” siger Zakevicius. “Vi byggede udvidelsen i stueetagen for at skabe bedre forbindelse mellem huset og haven.”

Parret valgte et meget stilrent, minimalistisk look i køkkenet. “Med kun ét mørkere element giver skabene en monokrom følelse,” siger Zakevicius. “Vi gik efter køkkenelementer til ret rimelige priser og brugte mere på køkkenbordene.” Der er en bordplade i rustfrit stål på den side af køkkenet, hvor komfuret er og en hvid Hi-Macs plade på halvøen. Vintagestolene blev oprindeligt brugt i et kemilokale på en skole.
“Vi ville have noget særlig belysning over spisebordet,” siger Zakevicius. “Den side af udvidelsen føles som et ret stort område, men bordet vil altid være her, så det gav mening at hænge lamper over det.”

Zakevicius designede selv væglamperne. “Min tanke var: Hvad hvis jeg bare stikker to pærer ind i væggen? Jeg bad elektrikeren om at tilpasse soklerne, og så tilføjede vi spejlpærer for at give et blødt, skygget lys, ”siger han.

Fra køkkenet er der en dør ud til en lille lukket gård. “Der er en meget enkel grund til det,” siger Zakevicius. “Hvis vi ejede hele huset, ville vi have udvidet helt over, men vi ejer kun ejendommens stueetage og der er to soveværelser i den oprindelige del. De bagerste soveværelsesvinduer ville være blevet blokeret, hvis jeg havde inddraget gården i designet.”

Gør din nabo jaloux på din have

Gården lukker ikke blot lyset ind i det bagerste soveværelse, men også ind i køkkenet og stuen. Gulvene er gennemgående i blegt, forarbejdet egetræ, hvilket giver et lyst udseende.

Zakevicius valgte skydedøre fremfor foldedøre. “Foldedøre ser fantastiske ud, når de helt åbne, men når de er lukket, har de mange sektioner,” siger han. “I vores store åbning ville der have været omkring seks sektioner, hvilket ville ødelægge udsigten.”

Skydedørene har kun tre sektioner, hvor midterstykket kan skydes til siden, så der er adgang til haven. “De er en fornøjelse at bruge, og de åbner mere end rigeligt ud til haven,” siger Zakevicius. “Ideen med glidende overgang fungerer stadig, og det trækker mindre end, det ville have gjort ved helt åbne foldedøre.”

Zakevicius brugte enkle, præ-behandlede tagpapplader til at beklæde havehegnet. “Det var en prisvenlig løsning,” siger han.

Over dørene designede Zakevicius et ovenlysvindue, som breder sig over hele rummets bredde. “Hele pointen er, at det vender direkte mod nord, så udvidelsen skulle samle mest muligt lys,’ siger han. “Det fungerer virkelig godt. Vi føler aldrig vi bor på nordsiden. Det føles meget lyst!’

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

 

 

Lignende boliger til salg