Karnap set forfra
Karnap før
Karnap set fra siden
karnap set fra siden
Karnap set indefra
Kælder med karnap

Billede 1/6: Karnap set forfra

Foto: Christina Kayser Onsgaard

Kælderen blev husets lyseste rum

 

Familien Bastholms kælder fik en arkitekttegnet glaskarnap – og det forvandlede den dystre underetage i 1950’er-bungalowen fra mørk til lys, og gjorde kælderen til familiens favoritrum.

Pladsmangel sendte i sin tid Peter Bastholm og hans kone ned i kælderen, da pladsen blev for trang for børnefamilien i 1950’er-bungalowen – og de er aldrig kommet op igen. Det er 40 år siden, at den unge familie rykkede ind i det gedigne hus i dejlige omgivelser, men hvor kælderen før var mørk, er den i dag med M4-arkitekternes hjælp blevet forvandlet til alles favoritrum med masser af lys og adgang til haven.

» Se mere fra dette hus hos Danske BoligArkitekter

Kælderen gav en øv-følelse

– Vi ville gerne renovere huset, da børnene flyttede. Det trængte efter alle de års slid og brug. Og med Mortens Dalsgaards hjælp fik vi lagt en plan for hele overetagen og bl.a. væltet mure og inddraget et værelse til stuen og åbnet køkkenet op. Men der skulle også ske noget i kælderen, fortæller Peter Bastholm.

Kælderen fik en karnap engang i 1980’erne, men den bar præg af, at den dengang unge børnefamilie skulle spare på materialerne, og trærammerne omkring vinduerne var begyndt at rådne.

Samtidigt ville parret gerne lukke endnu mere dagslys ind til soveværelset og det tilstødende opholdsrum.

– Vi var jo som udgangspunkt rigtigt glade for vores kælder, men vi ville gerne have mere lys. En større glaskarnap var et klart ønske – også så vi kunne forspire og drive vores blomster og planter hernede om vinteren, fortæller Peter Bastholm.

Løsningen blev en ny glaskarnap, dobbelt så stor som den tidligere, der nu fortsætter mellem de to kælderrum med en glasadskillelse.

– Den største forskel er lyset – vi bader nærmest i det. Det har krævet et sæt nye gardiner, men til gengæld bruger vi kælderen meget mere. Især når alle børnene er hjemme med børnebørnene, hvor det store kælderrum bliver til gildesal. Eneste ulempe er, at der skal pudses vinduer ofte – det er ret tydeligt, når de trænger.

Se flere projekter af arkitekt Morten Dalsgaard her

Fakta om glaskarnappen

Familien fik: Ombygget og renoveret 100 m2 kælder. Ud over udskiftningen af den nedslidte karnap blev der desuden lagt dræn omkring huset og støbt nye gulve. Den nye glaskarnap er dobbelt så stor som den oprindelige, og forbinder de to kælderrum visuelt med hinanden udefra.

Proces: Kælderrenoveringen er en del af en større renovering, der også omfattede husets øverste etage. Hele projektet er tegnet og gennemført af arkitekt Morten Dalsgaard.

Materialevalg: Glaskarnappen er specialfremstillet med front, sider, skillevæg og tag i tolagsenergiglas, produceret af en glarmester efter arkitektens tegninger. De sorte ”bånd” på glaskonstruktionen er silkemaling på bagsiden af glasset, som skjuler de limede samlinger.

Pris for glaskarnappen: ca. 90.000 kr. ekskl. arkitekthonorar

Fakta om Danske BoligArkitekter

dbark_logo

Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af godt 80 selvstændige arkitekter fordelt over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden for energioptimering af boliger og dækket af en særlige ansvarsforsikring, der også dækker, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.
Se flere projekter på: danskeboligarkitekter.dk

 

 

Lignende boliger til salg