Set udefra
Stue
Køkken
Køkkenmøbel
Køkken-alrum
Arbejdsværelse
Badeværelse
Set fra haven

Billede 1/8: Set udefra

Indgangspartiet lader heller ikke i dag nogen i tvivl om, at det her har været et menighedshus. Huset er opkaldt efter snebjerget Hermon, som er omtalt i Bibelen og ligger i grænseområdet mellem Libanon og Syrien.
Foto: Andreas Mikkel Hansen

Fra menighedshus til moderne familiebolig

 

Da det gamle menighedshus blev sat til salg, øjnede Heidi Reinholdt straks muligheden for at skabe og indrette et anderledes hjem. Heldigvis var hendes far, der er arkitekt, med på idéen. For det krævede en større ombygning at forvandle det nedslidte, men bevaringsværdige hus til en funktionel familiebolig.

For knap fem år siden solgte designer Heidi Reinholdt og hendes mand, Steen Engelbrecht, deres 60’-er hus i Kolding, og parret gik derefter på jagt efter den perfekte bolig. Med på husjagten var Heidis far, arkitekt og medlem af Danske BoligArkitekter Claus Reinholdt. Nærmest for sjov fortalte ejendomsmægleren efter en del fremvisninger, at menighedshuset i Sdr. Bjert var til salg.

– Fint, lad os se på det, tænkte jeg. Og fra det øjeblik jeg stod inde i den store sal, var jeg overbevist om, at det her kunne blive helt fantastisk, fortæller Heidi Reinholdt mens hun netop står i selv samme menighedssal, der i dag fungerer som både køkken, spisestue, opholdsstue og arbejdsværelse. I alt 130 kvadratmeter i ét stort rum med 5,3 meter til loftet.

Og hendes far, arkitekt Claus Reinholdt, bifaldt også idéen med at købe det gamle menighedshus. Heidi gav ham straks opgaven med at bygge det om til privatbolig – en opgave, der krævede kyndig arkitekthjælp, fordi huset er bevaringsværdigt og derfor ikke bare kan ændres.

» Se flere billeder fra huset hos Danske BoligArkitekter

Bevaringsværdig renovering ude og inde
Menighedshuset blev indviet i 1897 og er erklæret bevaringsværdigt, hvorfor de udvendige rammer ikke bare kunne ændres under renoveringen.

– Vi har bevaret alt, hvad der kunne bevares, selv om hele huset på et tidspunkt stod med stort set kun de rå mure og tagkonstruktionen tilbage, siger Claus Reinholdt.

Huset har fået nyt skifertag, nyt gulv med varme i, og der er isoleret efter tidens krav. Mod haven har ejerne fået lov til at lade fire terrassedøre erstatte vinduerne, dog i samme stil som de buede vinduer mod gaden. Alle husets døre og den gamle trappe op til balkonen er genbrugt. I hallen er det oprindelige terrazzogulv blevet slebet og poleret.

Når man renoverer gamle huse, dukker der ofte ubehagelige overraskelser op, men i tilfældet med menighedshuset var overraskelserne overvejende positive.

En af dem var det smukke buede loft, der afsløredes, da de underliggende plader blev fjernet. I loftsbuen er der nu diskret indbygget akustikplader, så der i dag er en god lyd i det store rum.

Se flere af arkitekt Claus Reinholdts projekter her

Boligens areal er på 252 kvadratmeter plus kælder. Alligevel er der ikke blevet plads til et gæsteværelse.

– Den pris betaler vi gerne. Det ville være synd at ødelægge idéen med huset for at få flere værelser. Vi valgte det jo netop for at udnytte den store sal til beboelse, og nu fungerer det fint som familiebolig. Vi har masser af plads, og børnene har tit kammerater med hjem, siger Heidi Reinholdt.

Efter ombygningen har mange lokale været forbi for at se, hvad huset er blevet omdannet til. Og næsten alle har en historie at fortælle om dengang de gik til spejder, var til julestue eller til møde i det gamle menighedshus.

– Der er da ingen tvivl om, at vi kunne have bygget et nyt hus for de penge, som det har kostet at renovere. Men vi ville så ikke have fået et hus med et helt unikt rum og en så fantastisk historie, siger Heidi Reinholdt.

FAKTA OM OMBYGNINGEN

Familien fik: Gennemrenoveret det 252 m2 store missionshus indvendigt og udvendigt. Menig¬hedssalens 130 m2 er omdannet til køkken-alrum, spisestue, opholdsstue og arbejdsværelse. På balkonen er der indrettet forældresoveværel¬se med delvist åbent bad, og den gamle konfirmandstue er forvandlet til børneafdeling.
Proces: Arkitekt Claus Reinholdt har leveret skitser og arbejdstegninger samt rådgivet om konstruktioner og materialevalg i forhold til husets særlige status som bevaringsværdigt. Heidi Reinholdt, der er designer og indretnings¬arkitekt, har stået for det indvendige design.
Materialevalg udvendigt: Nyt skifertag og nye terrassedøre, der erstatter de oprindelige vinduer. Træterrasse og carport i sortmalet træ med brændeskjul og cykelskur.
Materialevalg indvendigt: Nye plankegulve med gulvvarme fra Dinesen, alle indvendige døre samt den gamle trappe op til balkonen er genbrugt. I hallen er det oprindelige terrazzogulv slebet og poleret. Der er opsat akustiklofter i den store sal.
Energioptimering: Der er lavet den bedst mulige efterisolering af det eksisterende hus.
Pris inkl. arkitekthonorar: 2,5 mio. kr.

Fakta om Danske BoligArkitekter

dbark_logo

Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af godt 80 selvstændige arkitekter fordelt over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden for energioptimering af boliger og dækket af en særlige ansvarsforsikring, der også dækker, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.
Se flere projekter på: danskeboligarkitekter.dk

 

 

Lignende boliger til salg