Åbner i et nyt vindue

Billede 1/20

Foto: 一級建築士事務所 水石浩太建築設計室

Ekstremt smalt hus svæver over floden

 

Med gennemtænkt arkitektur bliver boligen på blot 55 kvm til et rummeligt familiehjem – med fantastisk flodudsigt.

I Tokyo, en af verdens mest overbefolkede byer, er kvadratmeterne kostbare, og det er ikke nogen let sag at finde og købe en god grund. Derfor er det ikke unormalt at se huse på ellers umuligt udformede grunde, og problematikken udfordrer de japanske arkitekter til at skabe imponerende og innovative bygninger. Dette hjem, som befinder sig på en lillebitte, trekantet grund i Horinouchi og er designet af arkitekten Kota Mizuishi fra Mizuishi Architect Atelier, er et enestående eksempel.

I huset bor en møbeldesigner, hans kone, der arbejder hjemme, og deres to små børn. Familien havde tidligere lejet en lejlighed i området, men drømte om at bygge et hus. Derfor trådte de en dag inden for i Mizuishis kontor, og sammen begyndte de at lede efter en egnet grund i samme nabolag. Til sidst fandt de denne usædvanligt smalle grund ved floden.

Grunden er trekantet og indeklemt mellem Zenpukuji floden og en lille vej. Men smalheden var langt fra den eneste udfordring ved den mærkværdige, lille grund.

I paragraf 43 af den japanske Building Standard Law står der, at enhver ejendom skal være forbundet til en mindst 4 meter bred vej, enten ved direkte kontakt eller via en indkørsel, så eventuelle udrykningskøretøjer kan komme til. Dette var problematisk, da den lille vej ved siden af huset er under 4 meter bred. Det var derfor nødvendigt at kontakte myndighederne og samtlige naboer for at få en speciel tilladelse og derefter designe konstruktionen så vidt muligt tilpasset efter forholdet.

Det er svært at finde købere til så lille en grund som denne, så parret fik den tilbudt til en markant lavere pris end markedsgennemsnittet for området. Til at begynde med tvivlede de på, om det overhovedet kunne lade sig gøre at bygge et hus på grunden, men efter en udregning af det maksimalt mulige boligareal konkluderede ejerne og Mizuishi, at det godt kunne lade sig gøre – med en stor portion opfindsomhed. Og så begyndte projektet ellers at tage form.

Grundet den smalle struktur er der en reel risiko for, at huset kunne tilte sidelæns i tilfælde af jordskælv. Men på den anden side ville for mange stabiliserende søjler have formindsket det sparsomme gulvareal. Derfor forstærkede man i stedet bygningen med små, bærende vægge, der også hjælper med at opdele huset i flere zoner.

Valget faldt på en trækonstruktion, hvilket også tilgodeså parrets ret stramme budget.

Få flere tips til minimalistisk indretning

Således ligger huset altså som en smuk skillevæg mellem vejen og stien ved flodbredden. “Vi skar trekantskonstruktionens hjørner af og monterede vinduer for enderne, så vi har udsigt til floden fra tre forskellige vinkler,” fortæller ejeren.

Den indrykkede del af stueetagen giver plads til parkering. “Jeg blev noget overrasket, da de bad mig indrette en carport på den mikroskopiske grund. Her er godt nok kun plads til en minibil, men jeg formåede da at finde plads,” siger Mizuishi.

Stueetagen er dækket af keramiske plader, mens førstesalen er indkapslet i marronfarvede, galvaniserede stålplader i lodret position. Forskellen i farve og tekstur får huset til at se lettere og mere ‘levende’ ud, end hvis det havde haft et ensformigt ydre. Overgangen til det anderledes overflademateriale markerer i øvrigt førstesalens udhæng.

Hertil kommer, at bygningen mangler tagrender trods det stejle tag. Det er en radikal løsning, som får det til at se ud, som om taget og væggene er ét.

“Det er ret modigt at fravælge tagrender, men vi har U-formede riller, der omkranser fundamentet i stedet, så regnvandsdræning vil ikke være et problem,” forklarer Mizuishi.

Fordi grunden ligger lavere end flodbreddens gangsti, har forbipasserende direkte indsyn til stueetagen. Af denne årsag er hjemmets primære aktivitetsområder placeret på førstesalen, hvilket også giver familien en smuk udsigt til stien og floden. I billederne ses huset, da det netop var bygget færdigt, men siden da er træerne vokset en del og har blokeret for nysgerrige blikke.

Beliggenheden langs floden betyder, at oversvømmelser kan påvirke hjemmet. Af den årsag er gulvet hævet 60 centimeter over jorden, og man har installeret 24-timers ventilation under gulvet for at forhindre fugt. Hoveddøren er en skydedør og tilgås via mobile trappetrin.

Dørtærsklen er 10 centimeter i både højde og dybde og består af beton beklædt med rustfrit stål. Ejerne ville sikre, at oversvømmelsesforanstaltningerne ville være effektive, men samtidig så diskrete som muligt.

I hjemmets stueetage ligger entréen, soveværelset og badeværelset.

I indgangspartiet finder man et betongulv samt trappen til overetagen, der huser stue, spisestue og køkken. Det store skoskab til højre i billedet svæver over gulvet. På denne måde kommer området ikke til at se småt og sammenklemt ud. I hjørnet under trappen findes et vaske- og opbevaringsområde – ikke en centimeter er gået til spilde!

Soveværelsets massive trægulv er af japansk kirsebærbirk, som: “Er af god kvalitet til en rimelig pris. Selv om budgettet var begrænset, var det mit mål at bruge så gode materialer som muligt,” fortæller Mizuishi.
Familien holder overordentligt meget af den antikke kommode med små skuffer – den har været i familien længe før, de flyttede ind i det nye hus.

Soveværelset, hvor hele familien sover, kan adskilles fra resten af stueetagen med et let gardin, der hænger ned fra loftet. Bag sengen er der et skab, som også er dækket af det luftige materiale frem for låger. Udover at holde omkostningerne nede sikrer det bløde, gennemsigtige gardin en åben fornemmelse – også når det trækkes for.

Toilettet og badet er adskilt af en glasvæg. De øvrige vægge er malet i flere forskellige nuancer af hvid for at skabe en fornemmelse af rummelighed.

Ovenpå bliver et ekstra værelse for enden i øjeblikket brugt til opbevaring. Værelset er diskret adskilt fra resten af hjemmet med førnævnte bærende vægge.

De lave hylder på venstre side af det multifunktionelle køkkenalrum er dedikeret til familiens forkærlighed for musik: Hylderne huser både ejernes audioudstyr og musiksamling. Skrivebordet forrest er moderens arbejdsstation. En lang bænk langs flodsiden fungerer som sofa og indeholder godt med opbevaringsplads. Om aftenen sikres privatlivets fred af gardiner.

Fordi et loftrum er placeret direkte over stuen, er loftet herinde ikke specielt højt, men takket være de enorme vinduespartier på begge sider, føles rummet langt fra småt.

Vinduet er konstrueret, så vindueskarmen på ydersiden flugter med bænkens overflade. Når vinduet står åbent, bibringer det en fornemmelse af dybde, og den kombinerede overflade er stor nok til at fungere som altan. Dette er endnu et eksempel på en genial måde at optimere den begrænsede plads.

I trekantens skarpe hjørne ligger køkkenet og spisestuen. Selv om det er småt, emmer køkkenet af ro og afslappet atmosfære takket være det høje, skrå loft, der er et resultat af tagets finurlige udformning. Loftets dimensioner understreges yderligere af de hængende loftslamper. Det er Nakajima Tatsuoki Lighting Design Laboratory, der har designet belysningen, som i det meste af hjemmet består af forsænkede spotlamper. De markerer nemlig rum og områder uden at virke forstyrrende.

Find inspiration til det lille køkken

Loftrummet allerøverst er under 6 tatami-måtter stort (lige under 10 kvm). Det er et sjovt og kreativt legerum til børnene og et sted, hvor man kan føle sig tæt på de øvrige familiemedlemmer i køkkenet og spisestuen nedenfor. På hver side af loftrummet står en bærende væg.

Masser af dagslys finder vej ind i legerummet gennem de store ovenlysvinduer. Det sydvendte vindue blev tilføjet i sidste øjeblik, da konstruktionsarbejdet allerede var gået i gang, og det næsten var for sent at tilføje endnu en åbning. Udover dagslys lukker vinduerne også godt med frisk luft ind i hjemmet.

Da vinduet vender mod syd, er der dog også risiko for overophedning. Men på den anden side tillader den dristige installation af et ovenlysvindue i dette verdenshjørne familien at nyde udsigter i hele tre retninger fra loftrummet: De kan se floden gennem vinduer på begge sider af huset og samtidig se den smukke, blå himmel, hvilket giver en følelse af samhørighed med det udendørs.

“Når jeg påbegynder et design, er det helt klart mit mål at skabe noget værdifuldt,” siger Mizuishi. Og det har han i dén grad gjort med det usædvanlige hus i Horinouchi: Ved at opspore de skjulte potentialer i en grund, ingen andre ville have, formåede han at designe et smukt og rart hjem.

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

På Houzz er vi altid på udkig efter smukke, unikke, inspirerende eller skæve hjem til boligreportager. Måske dit hjem er vores næste Houzz Tour? Send et par billeder til redaktionen@houzz.com så kontakter vi dig, hvis vi synes, det kunne være spændende at lave en Houzz Tour hjemme hos dig.

 

 

Søg lignende boliger til salg

 

Andre projekter

 
Til oversigten
Lignende boliger til salg