Åbner i et nyt vindue

Billede 1/17

Foto: Studio Swen Burgheim

Den gamle pub er forvandlet til et lyst og stilet hjem

 

Baren Schluckspecht i Berlins Friedenau-distrikt var en legendarisk, lokal institution i mere end 20 år. Her kunne man nippe til en cocktail, tage et slag pool eller bare småsnakke med andre lokale fra nabolaget. Men lige pludselig var baren til salg på en boligside online. “Jeg genkendte stedet med det samme,” forklarer arkitekten Swen Burgheim. “Nogle af mine venner arbejdede der engang.” Burgheim var tilfældigvis på jagt efter det perfekte hjem til et par fra München. “De ville rigtig gerne have et penthouse, men lejligheder i stueplan er ofte langt billigere. Og vi så virkelig potentiale i stedet her,” siger han. Så i stedet for at kigge op, fandt de det nye hjem i øjenhøjde. Da den gamle bar først var blevet vendt på vrangen, blev lokalet inddelt i nye zoner. Der blev lagt undergulv, og der blev designet interessant belysning. I dag fremstår stedet som et stilfuldt hjem med en cool loft-atmosfære.

I 20 år var Schluckspecht-baren indebegrebet af et Berliner-tilholdssted: Hyggeligt, afslappet og lokalt. Da det pludselig blev sat til salg for to år siden, var det den helt rette, der spottede opslaget. “Jeg kendte det smukke, rummelige lokale rigtig godt og vendte øjeblikkeligt ideen med mine klienter,” forklarer arkitekten Swen Burgheim. Dagen efter rundvisningen var kontrakten skrevet under, og den store renovering kunne begynde.

Det sænkede loft blev fjernet og banede vejen for halvanden meters ekstra højde, så den samlede lofthøjde i dag er på hele 5,2 meter. Et par gamle, industrielle vinduer er blevet sat i murværket, der adskiller køkkenet og stuen, så lyset virkelig kan trænge ud i hvert eneste hjørne.

Køkkenets ny-installerede døre kan lukkes, så der ikke lugter i hele huset, når der laves mad. “Jeg forsøger omhyggeligt at være tro mod bygningens alder og historie, når jeg renoverer. Det kan godt være, at der er sat nye døre i ud til køkkenet, men de er gamle og passer til huset,” forklarer Burgheim.

“De 4 meter høje vinduer lader masser af lys strømme ind. Og når man sidder ved middagsbordet om aftenen, kan man endda se månen,” siger Burgheim. Arkitekten fik de klassiske vinduesrammer i stål sandblæst. Først indsatte han de nye vinduer, og bagefter malede han de øvrige gamle rammer med en antracit pulverlakering, så de matche de nye. På den måde er der harmoni mellem de gamle og nye elementer.

“De fleste arkitekter arbejder udefra og ind – jeg arbejder indefra og ud,” siger Bergheim. “Når jeg tegner en ejendom, tager jeg mine klienters livsstil i betragtning. Hvis de eksempelvis går op i madlavning, gør jeg køkkenet til omdrejningspunktet, som det er tilfældet her.”

Bliv inspireret til et nyt køkken

“Da parret ikke har børn, havde vi masser af frihed og mulighed for at gøre værelserne lige så åbne, som vi havde lyst til,” siger Burgheim. Man træder via hoveddøren direkte ind i den forreste del af hjemmet, som huser køkken-alrummet og føles fantastisk åbent. En lille forhave adskiller hjemmet fra gaden, men det er alligevel muligt for fodgængere at få et glimt af interiøret i den renoverede bar.

Køkkenet er fra Häcker, men arkitekten har fået betonbordpladen specialfremstillet. De industrielle hyldesystemer er fra en gammel låsesmed i Brandenburg. “Vi valgte pudslag til gulvet omkring køkken-øen. Det er helt sindssygt, så dyre pudslag er i Tyskland. Her betaler man 1100 kroner for en halv kvadratmeter. I Cape Town for eksempel, hvor den slags gulv er meget almindeligt, koster det kun en tiendedel. Det er som at gå på guld,” siger Burgheim med et grin om det betonstøbte gulv. En original, hvidmalet dør fra en bunker fører ved siden af hylderne ud til et lille spisekammer.

Olierede, hvide egetræsplanker beklæder gulvet i spiseområdet og den øvrige del af underetagen. Spisebordet, som Burgheim selv har designet, er fremstillet af gamle, industrielle bukke og en egeplade. “Før i tiden fremstillede jeg de fleste af møblerne selv. Men nu samarbejder jeg med en ekstremt dygtig snedker,” siger han. Stolene er et miks af industrielle vintagestole og moderne designklassikere fra Eames og Verner Panton.

For Burgheim var god belysning – også i aftentimerne – afgørende. Derfor troner et belysningssystem af stål og gennemsigtige rør, der også er designet af arkitekten, smukt over køkken-øen. “Vi rystede i bukserne, da elektrikeren fumlede på sin vaklende stige på bordet for at hænge dem op,” griner Burgheim. To originale, industrielle lamper fra DDR-tiden kaster det perfekte skær over spisebordet. I baggrunden kan man skimte badeværelsets glasblokke, der afgiver varmt, indirekte lys fra badeværelset ind i stuen.

Burgheim fjernede også det sænkede loft i stueområdet, der åbner sig ud mod køkkenet, for at gøre rummet mere rummeligt.

Lav et unikt børneværelse

Førstesalen giver hjemmet ekstra kvadratmeter og et separat kontor. “Parret har altså i alt 200 kvm boligareal at gøre godt med,” siger Burgheim.

Trappen op til galleriet er beklædt med MDF-plader, der skjuler indbyggede opbevaringsløsninger og er toppet med trin af egetræ. Skabene herunder åbnes med Tip-on. Blandt forskellige ting og sager gemmer husets fyr sig bag lågerne her.

Det nyanlagte galleri fremhæves i stueetagen af spotlys i loftet.
Og brændestablen er skam ikke kun til pynt: Hvis hele rummet skal varmes op på kolde dage, kan den schweizisk-fremstillede brændeovn supplere lejlighedens varme. “Det er et must-have for beboerne,” siger arkitekten.

Dørene under trappen fører ud til gæstebadeværelset og bryggerset. De stammer fra den gamle bar og har fået et lag maling i en varm, grå nuance. Generelt kommer man sjældent igennem en hel renovering uden lidt tumult, og projektet her var ingen undtagelse. “Gulvet gik simpelthen i opløsning under os. Underlaget i barens badeværelse havde ikke været ordentligt isoleret, og efter mange års fugt var flere af stålbjælkerne opløst af rust,” siger Burgheim. “Heldigvis skete det ikke, mens bargæsterne brugte badeværelset.” Soveværelset og dets tilhørende badeværelse ligger til højre for enden af trapperne. På ydersiden leder endnu en trappe til kælderen, hvor der findes et arbejdsværelse.

Ejerne ville have overetagen til at være lidt mere hyggelig. “Sove- og badeværelsets anderledes designs illustrerer opdelingen af hjemmet i åbne områder og private gemakker,” forklarer Burgheim. Egetræsgulvet fik en omgang varm, hvid maling, og selv møblerne har en sød, landlig charme.

Soveværelset er udstyret med en lille balkon med udsigt over den frodige baggård. Med til lejligheden hører desuden 80 kvm have. Parret har en antik trækommode og et stort skab til opbevaring af tøj.

Under renoveringen blev vægge og gulv i området, der nu huser badeværelset, flyttet, så rummet fremstår rummeligt og harmonisk.

“Vi ville ikke bygge ekstra vægge, da det ville betyde mindre lys i badeværelset og soveværelset,” siger Burgheim. Så i stedet blev der sat glasblokke foran badeværelset, så både lysindfald og privatliv kunne opretholdes. “Om aftenen, når badeværelseslyset er tændt, fungerer rummet som en indirekte lyskilde til andre dele af hjemmet,” forklarer arkitekten. Der er også egetræsgulve på badeværelset, men her er det forseglet med vandtæt, hvid maling. Vaskebordet er designet af Burgheim og er blevet tilpasset med dobbeltvaske, mens væggene og walk-in-brusekabinen er beklædt med glat cementpuds.

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

På Houzz er vi altid på udkig efter smukke, unikke, inspirerende eller skæve hjem til boligreportager. Måske dit hjem er vores næste Houzz Tour? Send et par billeder til redaktionen@houzz.com så kontakter vi dig, hvis vi synes, det kunne være spændende at lave en Houzz Tour hjemme hos dig.

 

 

Søg lignende boliger til salg

 

Andre projekter

 
Til oversigten
Lignende boliger til salg