Åbner i et nyt vindue

Billede 1/13

Foto: Seymour-Smith Architects

Gammel lade forvandlet til lavenergihus

 

Intet er overladt til tilfældighederne i huset, der er bygget langs en gammel lade og opfylder alle former for internationale energikrav.

Det imponerende familiehjem ligger på toppen af en bakke i hjertet af Cotswolds i Sydengland. Her bor arkitekten Chris Seymour-Smith med sin kone Helen, der har et helt særligt forhold til området. Det er nemlig hendes far, der ejer de naturskønne omgivelser, hvor han af flere gange har forsøgt at få byggetilladelse til at renovere den forladte bygning. Ligesom den tidligere ejer, trommeslageren fra Duran Duran, forsøgte, da han ville ombygge ejendommen til et musikstudie. I tredje forsøg fik Chris, der ejer Seymour-Smith Architects, lov, da han ansøgte ufortrødent under reglen for ‘Exceptional Country House’. “Der er kun fire huse, der årligt får tilladelse under denne regel, og vi var heldige,” forklarer Chris. Det tog omkring 18 måneder at opføre denne banebrydende ejendom, som Chris og hans familie flyttede ind i i 2010.

“Vi lagde ud med at lave en 3D-model af hele området,” forklarer Chris. “Det var sådan, vi regnede ud, hvor lavt huset skulle ligge – vi blev simpelthen ved med at sænke det, indtil vi ikke længere kunne se det,” siger Chris. Han og hans team endte med at grave omkring 3 meter dybt. “Når man bevæger sig op ad bakken, kan man se indgangen, men heller ikke andet. Fra nærområdet er huset fuldstændig skjult,” tilføjer Chris.

Den oprindelige lade, der støder op til det nye hus, er renoveret efter internationale standarder for lavenergihuse. Her har parret planer om at indrette deres kontor. Solpaneler er monteret på den sydlige mur. “Fra marts til oktober har vi derfor gratis varmt vand,” fortæller Chris. “Fra oktober til marts er der ikke meget sol, så derfor vi har også en lille brændeovn med varmvandsbeholder. Man skal kun tænde den én gang for at varme huset op til to-tre dages brug. Faktisk er huset det allerførste lavenergihus af sin art i England. Det er både velisoleret, ideelt for maksimal solvarme og har tre lag vinduesglas.

Gør din nabo jaloux på din have

Chris har fået etableret et lille skiferbassin uden for huset. “Jeg har altid godt kunnet lide vand ved siden af bygninger,” siger han. “Når man åbner vinduerne, mærker man med det samme en frisk brise af luft.” På tredje billede ovenfor ses billedet fra den vestvendte side. “Når solen rammer vandet, får vi nogle vidunderlige refleksioner på loftet i soveværelset og kontoret.” Bassinet blev hurtig hjemsted for frøer, salamandre og snoge. “Hvis man ændrer på miljøet til naturens fordel, skal den nok gribe chancen og skynde sig at flytte ind,” griner Chris, som også fortæller, at bassinet inden for blot seks måneder vrimlede med dyreliv.

Området oven på huset og ved siden af laden beskriver Chris som “G&T terrassen!” I stedet for et solidt, hvidmalet gelænder opsatte han et lettere et af slagsen. “Det virker ikke så kompakt, og vi får på den måde mest ud af udsigten,” siger han. “Man kan se både Oxfordshire, Gloucestershire og Warwickshire derfra. Det er jo helt forbløffende!” siger Chris.

Chris har gjort brug af så mange genbrugsmaterialer som overhovedet muligt under opførelsen. “Huset er bygget af beton, som indeholder 70% genanvendte materialer,” siger han. “Belægningen er fremstillet af overskudsmaterialer fra porcelæns- og ler-industrien, så de har et vidunderligt hvidt skær, der kaster sollyset videre ind i huset,” fortæller Chris.

Byggeautoriteterne ville ikke tillade Chris at lægge tag på den ødelagte del af laden bag huset, så i stedet brugte han og Helen området som køkkenhave. “Der, hvor laden åbner direkte op til den klare himmel, har vi sat to store bede, lavet af jernbanesveller i egetræ,” siger han.

Det tredobbelte glaslag i vinduerne gør ejendommen godt isoleret. Luften filtreres gennem et ventilationssystem for varmegenvinding, der fjerner gammel luft og fugt fra køkkenet og badeværelserne og erstatter det med ren, filtreret luft – uden varmetab. “Det betyder, at vi får en frisk og ren atmosfære indenfor og er helt ideelt for folk med allergier,” siger Chris. Temperaturen er som regel stabil omkring 20-21 grader, og der er ingen træk. “Det første år, vi boede her, var det 15 minusgrader udenfor, og sneen lå lige uden for døren, men selv da opretholdt huset en behagelig temperatur på 19 grader,” siger han. Det tredobbelte glaslag betyder også, at hjemmet er ufatteligt stille. “Vi bor ret tæt på lufthavnen RAF Brize Norton og har enorme Hercules-fly svævende lige over hovedet,” siger Chris. “Man kan se dem, men man kan overhovedet ikke høre dem!” tilføjer han.

“Huset var hvidt til at starte med, men da vi havde boet her et stykke tid, begyndte vi at overveje, hvor vi kunne tilføje noget farve,” fortæller Chris. Stuen har nu en rød væg omkring brændeovnen. “Det meste af huset er stadig hvidt, men der skulle altså tilføjes lidt farve,” mener han.

Lav et unikt børneværelse

Biblioteket er blot ét område i det store, åbne fællesområde, som også byder på en hyggelig opholdsstue, spisestue og et køkken. “Det er så dejligt at læse lige ved de store, franske vinduer,” siger Chris.

For at forbedre energi-effektiviteten har et lavenergihus ingen kuldebroer. “I en gammeldags bygning har du en solid stenmur, der er kold udenpå og varm indeni – uden isolation,” siger Chris. “Det er det, der hedder en kuldebro. Folk isolerer derefter indersiden i en eller anden grad, men små områder, omkring vinduerne vil fortsat være utætte. Varmen trænger gennem disse lommer af kulde, hvilket betyder, at man mister energi og ofte kan få mug indenfor i huset.” Et lavenergihus fjerner kuldebroerne og ethvert hul i isolationen. “Det handler om at fjerne alle de dele af et hjem, der kan lede til energitab,” forklarer Chris.

“Inden vi flyttede, boede vi i et lille-bitte hus i London,” siger Chris. “Vores møbler ville have set helt malplaceret ud herinde.” Derfor fik parret de fleste nye møbler specialfremstillet til huset. Spisebordet er lavet af egeplanker fra et træ, der væltede på Helens fars gård for et årti siden.“ Og så brugte vi overskydende stål fra husets konstruktion til bordets understel,” siger Chris. “Vi var nemlig nødt til at holde laden oprejst med massive støtter, imens vi byggede det nye hus. Da konstruktionen var på plads, omdannede en lokal smed støtterne til bordben,” siger han. Bordet fremstår råt. “Jeg kan genkende hver eneste vinplet fra hver eneste fest,” griner Chris. “Vi kan godt lide, at møbler har en historie,” tilføjer han.

“Vi ville have huset til at føles så rummeligt og åbent som overhovedet muligt, så vi fravalgte gardiner” siger Chris. I stedet sidder der udvendige skodder, der er tilkoblet en sensor. Når der er for meget sol, kører de automatisk ned for at styre solvarmen og sikre, at rummet ikke bliver for varmt. “Vi bruger den også om natten,” fortæller han.

Imens de primære fællesområder og soveværelser grænser op til terrassen, er der ingen vinduer i de rum, der vender ind mod bakken. Herinde findes både tv-stue, kontor, bryggers, vinkælder og et opbevaringsrum, der også fungerer som træningslokale.

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

På Houzz er vi altid på udkig efter smukke, unikke, inspirerende eller skæve hjem til boligreportager. Måske dit hjem er vores næste Houzz Tour? Send et par billeder til redaktionen@houzz.com så kontakter vi dig, hvis vi synes, det kunne være spændende at lave en Houzz Tour hjemme hos dig.

 

 

Lignende boliger til salg