Åbner i et nyt vindue

Billede 1/14

Foto: carterwilliamson architects

Åben planløsning har gjort underværker

 

Et ungt par har forberedt sig til en familieforøgelse og skabt en fleksibel rumfordeling i deres trange hus.

Dimity og Ed O’Leary ville gerne opgradere deres lejlighed i Sydney, Australien til et hus med plads til de børn, de gerne vil have i de kommende år. Men det hus, de endte med at købe – et hus fra 1910 – var ganske trængt og ligger i et bakket kvarter, og det viste sig at være en udfordring for arkitekterne fra Carterwillamson Architects. For at give parret deres drømmehus tog arkitekterne derfor en fælles beslutning om at bevare husets forreste del og rive den bagerste del ned. Det gav nemlig plads til en moderne, åben planløsning.

Et begrænset budget og et endnu mere begrænset boligareal var ingen hindring for det kreative par og en begavet arkitekt. Efter et års byggeri var projektet – som stort set bare var en sammenlægning af to rum til ét åbent rum – færdigt.

Nu består husets hjerte af en enkelt fleksibel dagligstue. For at skabe mere dagslys i den lange, trange udbygning blev der monteret ovenlysvinduer, forklarer Sean Carter, chefarkitekt på Carterwilliamson Architects.

Lav et unikt børneværelse

Huset, som var nomineret til NSW Architecture Awards 2016 i kategorien for mindre projekter og tilbygninger i huse på under 200 kvadratmeter, blev udvalgt på grund af dets imponerende effekter. Af det oprindelige hus beholdt man det forreste rum, mens det andet rum blev forlænget helt ud til grundens grænse og resten blev revet ned.

”På den måde fik vi plads til et nyt badeværelse og køkken samt dagligstue ud mod den vinklede gårdhave, der leder videre ud til baghaven,” forklarer Sean Carter.

En lille, men velplanlagt have finder man på den anden side af skydedøren her, som desuden kan foldes helt sammen og skjules, når der er åbnet op mod haven. ”Den brede dørtærskel i træ skaber en blød overgang til haven og giver en visuel forlængelse af den åbne dagligstue,” siger Sean Carter.

Huset har en rå industriel atmosfære med robuste materialer, som genbrugte mursten og beton. ”Vi brugte grove materialer til facaden for at vise, at struktur er alt, man behøver for at bygge et varmt, indbydende og generøst rum,” siger arkitekten.

Den store dagligstue blev tegnet til at indeholde forskellige zoner – én til madlavning og én til at spise og arbejde i. Zonerne defineres af forskellig belysning og overfladestrukturer. Den glinsende sorte bordplade i midten af rummet afgrænser madlavningszonen, mens ovenlysvinduet over sofaen indbyder til afslapning.

En sammenhængende palet af naturfarver flyder gennem dagligstuen og kommer blandt andet til udtryk i sammensætningen af loftlamper. Over køkkenøen hænger tre håndlavede lamper i eg fra Ross Gardam. De skaber kontrast til de sorte køkkenskabe, mens de sortglaserede stentøjslamper hænger over spisebordet. ”Vi valgte dem for at binde formerne sammen, mens farverne også bidrager med kontrast,” siger Sean Carter.

De genbrugte mursten sørger også for en rustik struktur bag det matsorte træværk, mens betongulvet gør, at rummet føles lyst og let.

Overskabene ser ud, som om de svæver foran væggen, og det er takket være belysningen over og under skabene. Lyset fremhæver desuden murstensvæggens farve og struktur.

Gør din nabo jaloux på din have

En velplaceret japansk løn fylder den stenkantede gårdhave og kan ses fra både dagligstuen, badeværelset, soveværelset og terrassen på overetagen. ”Da dagligstuen smyger sig rundt om gården, syntes vi, at det var det bedste sted at skabe plads til, at man kan sidde og fordybe sig i en bog,” siger Sean Carter. Glaserede sorte fliser giver et lækkert, næsten orientalsk touch til udearealet.

Den blottede murstensvæg strækker sig fra den oprindelige hoveddør til den nye tilbygning på bagsiden, hvor det nye badeværelse også ligger.

Badeværelset på nederste etage vender ud mod gårdhaven, og man kan skimte lønnen gennem vinduerne. Det helt hvide farvevalg og spejlvæggene maksimerer lyset i det lille rum, så det føles større.

Førstesalen består af det nye soveværelse samt et walk-in-closet og udgang til en privat terrasse med udsigt over gårdhaven. Taget og de sorte mosaikfliser gør terrassen til et smukt, privat sted hvor man kan være i fred, og hvor der desuden er plads til liggestole og udendørsmøbler.

Soveværelset virker til at fortsætte ud på den store terrasse, og derfor føles det større, end det egentlig er. Hvid er også den gennemgående farve her, for at øge følelsen af rummelighed, mens den nøgne murstensvæg bidrager til den rå industrifølelse i huset.

Badeværelset her har et rummeligt brusebad og vinduer, der kan drejes og dermed lukke lys ind.

Fra facaden kan man næsten ikke se nogen forandringer – arkitekterne renoverede kun den flisebelagte veranda og friskede op med et nyt lag maling.

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

På Houzz er vi altid på udkig efter smukke, unikke, inspirerende eller skæve hjem til boligreportager. Måske dit hjem er vores næste Houzz Tour? Send et par billeder til redaktionen@houzz.com så kontakter vi dig, hvis vi synes, det kunne være spændende at lave en Houzz Tour hjemme hos dig.

 

 

Søg lignende boliger til salg

 

Andre projekter

 
Til oversigten
Lignende boliger til salg