Åbner i et nyt vindue

Billede 1/23

Foto: Matilda Alehke Gunnarsson Falkenberg

Energivenligt eksperiment

 

Bygningen er opført som energivenligt eksperiment – men den fantastiske indretning gør stedet til et hjem, de fleste ville elske at bo i.

Hanna og Peder havde egentlig tænkt sig at sælge deres treværelses lejlighed og købe noget større – helst et hus med adgang til have. Parret har nemlig to børn, og en tredje er godt på vej. Desværre betød det dårlige udbud og de vanvittige priser i Malmø, at familien endte i endnu en lejet lejlighed – hverken større, heller ikke med have eller placeret i nogle af de områder, de havde tænk sig. Det viste sig alligevel at være den helt rigtige løsning, da det nye sted tilbød en lang række smarte faciliteter: en indbygget balkon, der ligner et australsk orangeri, bæredygtige løsninger, høje betonvægge, en social atmosfære og sidst, men ikke mindst en opvarmet pool.

De otte lejligheder i bygningen Hållbarheten udgør til sammen et forsøgsprojekt, som energiproducenten og -leverandøren E.ON byggede i 2013. Formålet var at finde ud af, hvordan man bedst muligt kan involvere slutbrugeren i fremtidens energisystemer. Man gav således lejerne mulighed for selv at producere el og varme med solceller, en urban vindmølle samt solpaneler på taget. Sidstnævnte bidrager blandt andet til opvarmningen af poolen om sommeren, og om vinteren bliver varmen distribueret til terrasserne omkring bygningen, så man aldrig behøver at skovle sne.

Peder forklarer: “Det handler jo om at sætte fokus på familiernes energiforbrug, men også om at give beboerne de rette redskaber til at ændre adfærd og opdage, hvorfor måden, de bruger energi på, rent faktisk spiller en rolle. En del af projektet går samtidig ud på at udvikle løsninger, der integrerer forbrugeren som egen producent af energi, så de bliver ‘prosumenter’ frem for konsumenter. Man producerer altså sin egen energi, som man derefter kan bruge i huset eller endda dele ud af, hvis man producerer mere, end man anvender. Hvordan kan slutbrugeren personligt bidrage til et mere bæredygtigt energiforbrug på samfundsplan? Det er netop dette spørgsmål, projektet er bygget op omkring, og svaret skal danne grundlag for E.ON’s fremtidige udvikling af tjenester inden for området.”

De grønne vægge omkring udendørsområderne har til formål at skabe en slags ur-stemning og sørge for, at området virker hyggeligt og frodigt – selv om vinteren, hvor planterne forbliver grønne.

Alle lejlighederne er koblet til et stationært batteri, og der er to af disse i bygningen. Her lagres energien, når tilstrømningen er høj, og forbruget lavt, så den senere kan bruges, når der er behov for det.

“En ulempe ved at omstille hele vores energisystem til en vedvarende løsning er, at produktionen er så svær at kontrollere. Man kan jo ikke styre, hvornår solen skinner, eller hvornår vinden blæser. Derfor handler det til dels om at finde metoder til at lagre energien, men også om at monitorere sit personlige forbrug, så man fortrinsvis bruger elektriciteten, når der alligevel er meget af den. Det er også noget, systemet her hjælper dig med at lære – at bruge energi, når der er høj tilgængelighed,” forklarer Peder.

Alle de grønne områder omkring bygningen, inklusiv orangerierne, passes af en gartner. Der er nemlig brug for nogen, der har forstand på alle de specielle og usædvanlige arter. Det samme gælder viceværten, der virkelig forstår sig på bygningens komplekse og moderne energisystem. Både gartneren og viceværten blev ansat med en kontrakt på tre år, men familierne håber at kunne beholde dem, selv nu hvor testprojektet er ovre.

“Vi sætter kæmpe stor pris på alt det grønne og den sociale stemning. Det er ellers heldigt, at vi har så søde naboer, for fællesområderne er ret indbydende,” griner Peder.

“Man deler jo områder som poolen og saunaen, og så bliver disse naturligt til mødesteder. Nogle gange føles det, som om vi bor i et kollektiv… men man har jo også sit eget, og det er præcis sådan, vi vil have det. Det er noget af det, vi bedst kan lide ved at bo her.” Poolen varmes op ved hjælp af solpanelerne samt vedvarende fjernvarme, mens saunaen kører på biogas.

Find inspiration til udendørs opbevaring

“Om sommeren bruger vi poolen og terrassen rigtig meget. Vi valgte at investere i en stor udendørs sofa, så der er plads til at have en flok unger eller nogle naboer på besøg. Vi får skygge ud på aftenen, så det kan godt blive lidt for koldt til at spise aftensmad herude, men det fungerer lige så godt at sidde indenfor med begge døre åbne. Generelt bruger vi nok området mest om eftermiddagen – drikker kaffe, leger med børnene eller bader,” siger Hanna.

Den hyggelige sofa giver terrassen en stueagtig stemning. Selv om der selvfølgelig er begrænset plads derude, er det noget helt andet end i en lejlighed med balkon. Her udviskes grænsen mellem indendørs og udendørs, så børnene frit kan løbe og lege inde såvel som ude.

Farve- og detaljekoordineringen i familiens køkken giver et klart indtryk af, at indretningen virkelig er gennemtænkt. Det er faktisk overhovedet ikke tilfældet – genstandene er derimod tilfældige fund, der bare får lov at være, som de er.

“Spisestolene er fra… ingen anelse, de er et containerfund fra da jeg studerede i København,” siger Hanna. “De har fulgt mig lige siden og fungerer helt fint. Spisebordet er et Superellipse, og det lille sybord i eg købte jeg også i København, da jeg studerede. Bordet har virkelig fået meget kærlighed og er blevet vasket og slebet gang på gang. Jeg elsker det. Det gælder også den lille bogreol. Dengang var alle mine møbler miniaturestørrelse, da der skulle tages hensyn til de bittesmå kollegieværelser, man boede i. Den lille bitte lænestol i soveværelset er endnu et eksempel,” fortæller Hanna.

Elprisen meldes altid 24 frem i tiden, så man kan vælge at tilpasse sit energiforbrug efter de svingende priser. Familien har således planlagt anvendelsen af køleskabet, fryseren, tørretumbleren, vaskemaskinen og elbilen, så ingen af delene bruger meget strøm, når den er dyrest. Hensigten er at minimere energiforbruget i de timer, hvor byens energibehov er størst, da det er her, prisen stiger til vejrs: Elprisen varierer nemlig med udbud og efterspørgsel. På denne måde kan man mindske forbruget, når trykket er størst, og når der bruges mest energi fra fossile- eller reservekilder.

“Komfuret ser nærmest ud til at svæve og er stueetagens hjerte, hvilket passer os helt perfekt, da vi begge holder af at lave mad. Det er simpelthen så skønt at kunne røre i gryderne fra hver sin side,” erklærer Hanna og Peder.
Alle lejlighederne har et orangeri, der støder op til stuen, og hver af disse har et tema inspireret af valget af planter.
“Vores tema er Australien, så vores væksthus indeholder eukalyptus og andre planter herfra. Vi nyder virkelig det lille område. Børnene elsker at lege derude, og vi holder også meget af grøntsags høsten. Når vinteren bliver lidt for kold, lukker vi døren ind til stuen og åbner i stedet vinduet, så planterne kan få frisk luft. Når man senere går derud, bliver man mødt af en gennemtrængende duft af eukalyptus! Men om sommeren er det nu også dejligt at kunne åbne dørene på vid gab – så bliver orangeriet og alt det grønne nærmest en del af stuen,” fortæller Hanna.

“Min lillebror er den der legeonkel, der altid giver børnene sjove gaver. Han boede på et tidspunkt på Zanzibar, og de her flotte dyr er derfra. Han har også bragt diverse livsfarlige ting med hjem fra eksempelvis Bolivia. Vi snakker sådan noget med stikkende, rustne søm og alt muligt! Ikke ligefrem det ideelle legetøj… Han har som sagt ingen børn,” afslutter Hanna og griner.

“Børnene sover i hver sin ende. De elsker det! Jeg synes bare, det er så dejligt, og tror, det er rigtig godt for søskende at være tæt på hinanden. Jo, nogle gange kan de selvfølgelig have svært ved at falde til ro. Så truer vi med at give dem hver sin seng eller hvert sit værelse – det plejer at hjælpe. Men hvis vi bliver boende, er vi nok nødt til at skaffe en køjeseng på et eller andet tidspunkt.”

Arkitekten Cord Siegel fra Hauschild + Siegel havde et ønske om at skabe en bygning, der ville give folk lyst til at blive hjemme på ‘staycation’ frem for at rejse. Derfor gav han blandt andet soveværelset et hotelagtig udtryk ved at placere badeværelset lige ved siden af. Hertil kommer, at der både er vask og spejl i selve soveværelset, “hvilket jeg egentligt aldrig rigtig har forstået,” siger Hanna. “Vi bruger det nærmest aldrig.”

Ideen med ejendommen er at stimulere en bæredygtig livsstil, og derfor hører det sig også til, at man ikke bør eje mere, end man har brug for.

“Konsekvensen er, at der ikke er specielt meget opbevaringsplads,” påpeger Peder, “men det er med fuld overlæg.”
Eftersom folk sjældent bliver boende samme sted hele livet, er bogreolerne indbyggede, så man slipper for at tage dem med sig.

Ejendommens arkitektur har også til formål at få hjemmene til at føles som fritliggende huse, selv om naboerne bor klos op ad hinanden. At kondensere boliger er nødvendigt for at imødekomme urbaniseringen, men det er vigtigt at bevare komforten, selv om vores omgivelser generelt bliver trangere. Det kan eksempelvis gøres med masser af grønt.

Sofaen er sænket, og niveauforskellene gør stuen langt mere interessant at se på. Man kan enten sidde i selve sofaen eller på uldtæpperne langs kanten.

Trappen hører til lejligheden og strækker sig fra stueetagens entré til overetagens stue. I billedet her befinder den sig bag halvvæggen af træ. Væggen på den anden side af trappen er af hvidmalet beton.

I stuens modsatte ende har man ladet betonvæggen være ubehandlet. Det fine bord er også fra studietiden – det var oprindeligt et højt skrivebord, som Peder har savet benene af.

“Alle vores ting er ligesom bare flyttet med. Billederne har vi købt hos Bukowskis. Så vidt jeg ved, er de ikke af nogen speciel kunstner… Vi køber og indretter bare, som vi lige har lyst,” siger Hanna.

“Nå ja, disko-kuglen har vi ikke lige orket at tage ned siden ‘januarfesten’. Altså vi inviterede til fest, ikke noget specielt, bare fordi det var så længe siden, der havde været fest uden børn. Vi blev 45 mennesker helt uden unger, og alle var gået all-in! Fantastisk!”

“Dengang vi mødtes, fiskede Peder i sin fritid, men jeg har altid haft lidt af en aversion mod fjer, altså fordi de samler kryb og sådan. Så jeg syntes, det var super klamt, at han havde de her kroge. Men siden jeg begyndte at danse samba, har jeg ikke haft meget at skulle have sagt… Så i maj er der altså fluefiskerfest herhjemme – sæson for fluefiskeri i Sverige og karneval i København!” siger Hanna.

“De tre portrætter af franske prostituerede fik Peder af sin farmor. Det er den skånske kunstner Ivan Jordell, der har tegnet dem. Igen er det ikke noget særligt, men de har bare hængt ved. Jeg kan rigtig godt lide deres udtryk og farver,” siger Hanna.

Projektet fandt sted over en treårig periode og sluttede således i marts 2016. Nu, hvor det er ovre, har man fjernet en del af testudstyret. Man lærte en hel del af projektets resultater, og mange af de løsninger, der oprindeligt blev udviklet til Hållbarheten, er i dag tilgængelige på energimarkedet.

Find de rigtige lamper til din bolig

I sidste ende var det altså ikke antallet af værelser, der betød noget for Hanna og Peder. Det handlede i højere grad om, hvad deres nye hjem rent faktisk kunne tilbyde, og hvordan det har lært familien at prioritere bæredygtighed, familietid og grønne omgivelser. Og det var vel også arkitektens tanke – at tilbyde kvalitetstid, behageligt samvær og komfort på trods af den stigende urbanisering. Et stort hus kræver trods alt en del vedligeholdelse.

“Man sparer oceaner af tid ved at bo her. Og vi er alligevel ikke så fingerfærdige. Vi bruger hellere en dag ved stranden eller i kulturhuset Malmö Live end med jord under neglene i haven. Så det her er jo perfekt. Vi har meget mere tid til at være sammen! Faktisk er der mange af vores naboer, der er flyttet fra et stort hus i eller uden for byen for i stedet at få en mindre base og således mere tid,” siger Hanna.

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

På Houzz er vi altid på udkig efter smukke, unikke, inspirerende eller skæve hjem til boligreportager. Måske dit hjem er vores næste Houzz Tour? Send et par billeder til redaktionen@houzz.com så kontakter vi dig, hvis vi synes, det kunne være spændende at lave en Houzz Tour hjemme hos dig.

 

 

Søg lignende boliger til salg

 

Andre projekter

 
Til oversigten
Lignende boliger til salg