Set udefra
Rød dør
Køkken
Multirum
Stue og betonvæg
Tre niveauer
Bad
Entre
Facade

Billede 1/9: Set udefra

Husets krumning følger grundens form. Om vinteren er der kig ud til vejen gennem et buskads, men om sommeren, når der er blade på træerne, har familien haven for sig selv.
Foto: Andreas Mikkel Hansen

Arkitekternes ”togvogn” i træ og beton

 

Arkitektparret Rasmus og Viviana Iversen begik en lille genistreg, da de på en grund på kun 500 kvadratmeter fik plads til et hus på i alt 248 kvadratmeter. Løsningen var et hus i tre plan bygget i så miljøvenlige materialer som muligt.

Den lille byggegrund på gadehjørnet lå ubebygget hen i mange år i villakvarteret nordvest for København. Et byggeprojekt blev opgivet – der var simpelt hen ikke plads til et gængs typehus, med mindre noget blev skåret væk. Ikke desto mindre har arkitektparret Rasmus og Viviana Iversen i dag 248 kvadratmeter at boltre sig på. De bed nemlig på, købte grunden og tegnede deres eget hus, så det passede lige nøjagtig til denne grund.

Mange muligheder og stor rummelighed
Huset har vakt opsigt i kvarteret, men mest på den positive måde.

– Børnene kalder det togvognen. Forbipasserende har også troet, at det skulle være en børneinstitution eller hjemsted for en ny 7-Eleven. Det sidste nok især på grund af beliggenheden på gadehjørnet, fortæller Viviana Iversen uden antydningen af at være fornærmet over sammenligningerne.

”Togvognen” er i dag både en velfungerende privatbolig og arbejdsplads. I underetagen er der indrettet tegnestue, og for nylig blev der også sat en skillevæg op og indrettet et ekstra værelse her.

– Da vi flyttede ind, havde huset kun to børneværelser. Så det problem måtte løses, da nummer tre var ankommet. Han er nu tre år og har lige fået sit eget værelse, mens vores store pige på 15 er rykket ned i det nye værelse i underetagen, fortæller Rasmus Iversen.

» Se flere billeder fra huset hos Danske BoligArkitekter

Husets underetage er heller ikke det værste sted at befinde sig. Der er nemlig ikke tale om en gængs kælder. Her er tre meter til loftet, og fra de brede vinduer øverst falder lyset smukt ned på tegnebordet. Fra arbejdspladsen har parret også direkte udgang til havet.

Udefra syner huset ikke stort, men netop underetagen tilfører mange ekstra kvadratmeter. Der måtte også fjernes ikke så lidt jord fra grunden, da gravemaskinerne gik i gang for snart otte år siden.

– Byggeprocessen var lang. Det tog os omkring to år at bygge huset, og da vi flyttede ind, var det ikke nær færdigt, så vi boede i et af værelserne, mens vi gjorde køkken og badeværelser færdige, fortæller Viviana Iversen. I dag er hun mere end tilfreds med familiens hus.

Den lange byggeproces skyldtes delvist, at parret ville bygge så bæredygtigt og energivenligt som muligt og efter craddle-to-craddle-principperne, hvor alle materialer skal være giftfri og kunne genanvendes. For at gennemføre projektet måtte de uden for landets grænser.

De lod sig især inspirere af byggerier i Østrig og Schweiz, hvor man har mange erfaringer med lavenergihuse og andre former for dampbremse, der ifølge arkitektparret både har en længere holdbarhed og giver et bedre indeklima, så huset kan ånde.

– Dengang vi byggede var det meget svært at få dokumenteret, hvad byggematerialerne bestod af. I dag kan du selv i almindelige byggemarkeder få de fleste nødvendige oplysninger, fordi der er kommet mere fokus på miljøvenlige materialer, siger Rasmus Iversen, der er medlem af Danske BoligArkitekter.

Selv om det bæredygtige aspekt har været vigtigt for parret, har de dog ikke slækket på de arkitektoniske krav. Og de to ting går fint op i en højere enhed, mener parret.

Små og store lysindfald fra både brede, smalle, små og store vinduer, runde hjørner overalt, der bløder op og er med til at give god akustik, og masser af små detaljer er alt sammen elementer, der gør det til en oplevelse at færdes i ”togvognen”.

Se flere af arkitekt Rasmus Iversens projekter her

Fakta om huset

Arkitekt: Rasmus og Viviane Iversen, Vidal & Iversen
Størrelse:124 m2 + 124 m2 underetage, der er godkendt til beboelse
Materialer: Husets underetage er støbt i beton og selve huset er en let trækonstruktion med facadelister i canadisk cedertræ fra Moelven. Taget er en tjærefri belægning, der minder om tagpap.
Energi og miljø: Solfangere på taget sørger for opvarmning af vand. Huset er tilsluttet det lokale naturgasnet og så velisoleret, at de årlige udgifter til opvarmning kan holdes på under 7.000 kr. Huset har opsamling af regnvand, der genanvendes til tøjvask og toiletskyl. Huset er isoleret med specialisolering fra det schweiziske firma SIGA, da det både holdbarhedsmæssigt og miljømæssigt er et bedre alternativ til de
Byggepris: 11.290 kr. pr. kvadratmeter eksklusiv moms.

Fakta om Danske BoligArkitekter

dbark_logo

Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af godt 80 selvstændige arkitekter fordelt over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden for energioptimering af boliger og dækket af en særlige ansvarsforsikring, der også dækker, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.
Se flere projekter på: danskeboligarkitekter.dk

 

 

Lignende boliger til salg