Åbner i et nyt vindue

Billede 1/14

Foto: Stringdahl Design AB

Anderledes luksusvilla

 

En industriel designer kom til undsætning, da en børnefamilie skulle bygge nyt hjem ved kysten.

Tomas Stringdahl hoppede direkte fra en karriere i medicinteknisk produktudvikling til at tegne huse på fuld tid. Blandt andet står han bag huset her i Falkenberg i det vestlige Sverige.

“Det er en fritænkende familie, og de lod mig opføre en helt unikt bygning. De ønskede sig et hjem, der var afskærmet mod vejen, men åbent mod skoven og klippen. Det var et ret fedt projekt, især i betragtning af, at jeg er forholdsvis grøn i branchen,” fortæller Thomas Stringdahl.

Den største udfordring ved byggeriet var byggetilladelsen, som var begrænset til 1,5 etager. “En del af stueetagen er derfor indlejret i bjerget, og med det hvælvede tag og de forsænkede balkoner på førstesalen, formåede vi alligevel at sikre god volumen i højden. Kunderne var velbevandrede i design, hvilket var super dejligt. De gav mig frie tøjler til at udforme den første skitse, og derefter var de med i hele processen. Jeg har haft flere opgaver, der minder om denne, så det lader til, at det er en stil, der breder sig,” siger Tomas.

Husets facade er beklædt med sibirisk, ubehandlet lærketræ, som får en smuk, sølvfarvet patina med tiden. “Vi har brugt specielle skruer med store hoveder, og placeret dem i perfekte linjer – de er nærmest et designelement i sig selv,” fortæller Tomas.

Den imponerende skorsten er både dekorativ udenpå og indeni. En lidt usædvanlig detalje er den åbne pejs på ydersiden mod terrassen.

I forbindelse med opførslen af kælderen udstyrede man garagen med et såkaldt ‘grønt tag’, som flugter med jordniveauet nær indgangspartiet. Idéen er, at plantebevoksningen med tiden vil bevæge sig helt op til huset.

Metalsøjlerne, der holder altanen oppe som et halvtag over terrassen, har samme mørke kulør som husets øvrige detaljer, vindueskarme og paneler. Søjlerne er ikke synlige inde fra huset, da de går i ét med udsigten, som domineres af skov og træstammer. Hvis de var hvide, ville de ifølge Tomas blive for fremtrædende og forstyrre øjet.

Terrassegulvet består af beton og omgiver hele stueetagen. “Det er poleret beton og føles dejligt under bare fødder,” siger Tomas.

Få flere idéer til indretning af stuen

Træbjælkerne i tagkonstruktionen er helt unikke og fremstillet efter præcise mål. Da loftet ikke består af lange brædder, må et hvælvet tag som dette i stedet limes og bøjes. Det indebærer en kompliceret og ret omfattende proces, der selvfølgelig er en del dyrere, men sikrer et enestående udtryk.

I entréen er der ekstra højt til loftet. Her hænger den klassiske PH-Kogle i kobber af Louis Poulsen. “Koglen bader entréen i et varm skær, der virker utrolig indbydende,” siger Tomas.

På husets bagside findes garageporten og indgangen til kælderen.

Husets entré er en tilbygning klædt i askefinér. Garderobeskabene, som også er i ask, har kunden hentet hjem fra Danmark.

På indersiden holdes huset sammen af askebeklædte vægge, og også herinde dominerer facadens farvetone med døre, vindueskarme og detaljer i den dybe, mørke nuance. Loftet er hævet 290 cm over gulvet og er drysset med sænkede spots. Gulvet i hele stueetagen er af slebet, blank beton, der ser nærmest levende ud. “Vi har overvejende indrettet med naturmaterialer, der føles rare at røre ved – eksempelvis træ, sten og beton.”

Tomas har også designet trappen, der minder om den, han har stående hjemme hos sig selv. “Jeg foretrækker slanke og diskrete trapper, der ikke optager for meget plads. En variant som denne opleves luftig og er ikke i vejen takket være den enkle stålkonstruktion og det elegante rækværk af glas.”

Stuen med glaspartier i hele det ene hjørne er som sagt sænket for at imødekomme byggetilladelsen og ender på samme niveau som terrassen udenfor.

Det, at stuen er sænket en halv meter ned i klippen, tilbyder god loftshøjde og spændende variation. Man kan se igennem brændeovnen, og den kan ovenikøbet tændes fra begge sider. “Jeg havde ofte set denne type ildsted på billeder, og det havde kunden også. Jeg tilføjede en brændeovn i plantegningen, men familien valgte selv modellen.”

En ret lækker detalje er træ-opbevaringen, som er indlejret i væggen og smart placeret i forhold til brændeovnens højde.

På den anden side af ildstedet ligger husets bibliotek. Rummet adskilles fra terrassen med et stort, fleksibelt vinduesparti, og både stenmuren og betongulvet fortsætter videre ud på den anden side.

Lysinstallationen, der får muren til at lyse op, er konstrueret af dele fra kollektionen Kvist af Jonas Bohlin fra Örsjö belysning.

Under trappen har man indrettet en lille hyggekrog. Takket være glasgelænderet fremstår trappens asketrin som et lille kunstværk. Den sorte dør fører ind til hjemmets kontor.

Køkkenet er stort nok til blandt andet at rumme dette enorme spisebord foran et højt vindue. Den siddevenlige niche i vinduet er en finurlig detalje.

Se flere elegante trappegelændere

Egekøkkenet klarer sig fint uden overskabe takket være en smart funktionsvæg med indbyggede apparater, der lige kan anes til venstre i billedet. På væggen over det ekstra brede køkkenbord sidder en klassisk Stringhylla med flotte køkkenredskaber.

Gæstebadeværelset har godt med plads, og indretningen følger den samme røde tråd som resten af hjemmet. Vaskebordet i ask er monteret på en støbt, bærende betonvæg. “Vi holdt udkig efter enkelt, strømlinet interiør. Det er meningen, at håndvasken skal ligne en skål på en bænk,” forklarer Tomas.

Også her er de mørke vinduesrammer på spil. Det er egentlig et lidt usædvanligt valg indendørs, men Tomas siger, at tricket faktisk kan få vinduerne til at fremstå langt stærkere. Han påpeger, at man nemt kan komme til at glemme vinduerne og bare male karmene hvide af ren vane, men faktisk kan hjemmet komme til at virke mere sammenhængende og behageligt med en mørkere nuance.

Gæstetoilettets gulv og øvrige vægge er klædt i hårde granitkeramiske fliser. Rummets lange, smalle vindue vender mod nabohuset – det tilbyder intet indsyn, men masser af dagslys.

Lad os fortsætte til børnenes badeværelse på første sal. Huset former en slags L-vinkel, og dette badeværelse er placeret i hjørnet med en 180-graders vinkel og et hvælvet loft på begge sider. Gulvfliserne fortsætter lidt op ad væggen og former et lille hak, der fungerer som både sæde og ekstra opbevaringsplads til håndklæder og toiletartikler.

Forældrenes badeværelse grænser op til et påklædningsværelse bag matteret glas, hvilket sikrer en lys og åben atmosfære.

Også her fortsætter gulvfliserne lidt op ad væggen, inden de går over i stribede vægfliser. Med den begrænsede plads i det hvælvede badeværelse er det virkelig om at holde fast i den sparsomme indretning. En detalje, som virkelig får rummet til at hænge sammen og understreger minimalismen, er afløbet, der former en smal rende langs væggen. Så slipper man ovenikøbet for at stå på en kold metalrist!

Førstesalens opholdsrum er et hyggeligt fristed for store og små. Heroppe gøres der op med hjemmets mørke karm-tema, og alle vinduer er i stedet omkranset af hvide rammer. Den mørke væg og husets kendetegn – det hvælvede loft – gør førstesalen mindst lige så spændende at se på som stueetagen.

Fakta om Houzz

houzz-logoHouzz er den ledende platform inden for renovering og design af hjemmet. Houzz giver boligejere adgang til alt, hvad de har brug for til at forbedre deres hjem fra start til slut – online og fra mobiltelefon eller tablet. Fra indretning af det mindste rum til opbygning af et helt hus fra grunden. Houzz forbinder millioner af boligejere, bolig- og designentusiaster og boligeksperter over hele verden. Med den største bolig- og designdatabase i verden og et levende online community, er Houzz den nemmeste måde at finde inspiration, få rådgivning, købe produkter og hyre de professionelle, man har behov for, for at få ført sine boligdrømme og idéer ud i livet. For mere information, besøg houzz.dk

På Houzz er vi altid på udkig efter smukke, unikke, inspirerende eller skæve hjem til boligreportager. Måske dit hjem er vores næste Houzz Tour? Send et par billeder til redaktionen@houzz.com så kontakter vi dig, hvis vi synes, det kunne være spændende at lave en Houzz Tour hjemme hos dig.

 

 

Lignende boliger til salg