Set udefra
Have
Stue
Trappe
Spisestue
Gang
Soveværelse
Plantegning - kælder og garage
Plantegning - stue

Billede 1/9: Set udefra

Foto: Andreas Mikkel Hansen

Anden gang er lykkens nybyggergang

 

Lars og Lotte boede i et selvbygget hus, og var friske på at bygge igen, da den helt rigtige grund dukkede op. Nu med hjælp fra en arkitekt, så parret denne gang var sikre på at få udnyttet kvadratmeterne optimalt.

De boede egentlig meget godt, dér i det gamle sommerhuskvarter i grønne omgivelser, og i et hus, som Lars med sine egne, bare næver havde bygget det meste af tilbage i 2005. Derfor var planen også, at han skulle trække i arbejdstøjet igen, da familien nogle år senere forelskede sig i en grund lidt længere nede ad vejen og besluttede sig for endnu en gang at bygge deres egen bolig. Det færdige resultat med det første hus havde imidlertid åbnet Lotte og Lars øjne for, at der var en masse muligheder rent arkitektonisk, som de ikke have fået udnyttet godt nok.

─ I vores første hus valgte vi en del nemme løsninger, der lænede sig meget op af et traditionelt typehus, og fik deraf også en lidt kedelig bolig. Ligesom vi i andre henseender valgte løsninger, som virkede godt på papiret, men som i realiteten ikke var super brugbare, fortæller Lars. Det gjaldt fx at bygge loftet til kip, og dermed ikke have et loft eller en kælder, hvor familien kunne stuve vintertøj, vinterdæk og ekstra klapstole af vejen. I erkendelse af, at parret havde truffet nogle planløsningsmæssige fejlbeslutninger, besluttede Lotte og Lars sig for at kontakte Årstiderne Arkitekter for at få hjælp til deres nye hus.

─ Årstiderne Arkitekter tegner boliger i en stil, som vi godt kan lide. Alligevel lod vi ikke udformningen af huset være helt op til arkitekterne, for vi havde grundet erfaringerne fra vores gamle hus godt fod på, hvad vi kunne tænke os i det nye.

» Se mere fra denne bolig her

Benspænd skaber kreativitet
Lotte og Lars var enige om, at de gerne vil have et hus i en moderne, minimalistisk stil med åbne rum.

─ Vi ville have en pejs med siddebænk, morgenlys i soveværelset, en overdækket hovedindgang, en separat Tv-stue, et børnelegerum, store vinduespartier, et viktualierum, hyggelige nicher og kontraster i materialer, så huset ikke kom til at minde det mindste om et typehus. Mange ønsker, som vi ikke selv kunne tegne en løsning på, siger Lars. Arkitekten fra Årstiderne Arkitekter blev Thue Krog Andersen, der tog alle familiens ønsker til sig og holdt dem op imod den relativt stramme lokalplan, der findes for området. Den siger blandt andet, at husene ikke må have et boligareal større end 200 m2 og at man ikke må regulere niveauforskellene på grunden, hvilket var fristende da familiens byggegrund skråner gevaldigt.

─ De mange juridiske benspænd kan være svære for private at bøje og integrere på en brugbar og ligefrem dynamisk måde i et byggeri, men er tit udfordringer, som får det mest kreative frem i os arkitekter. Jeg valgte at lade huset følge den skrånende grund, hvilket gav spændende niveauforskelle inden døre og mulighed for højde til loftet. Niveauforskellene giver nicher, overraskende detaljer og mulighed for som familie at være sammen og alligevel lidt adskilt. Det er blevet til en komplet familiebolig, hvor børn og voksnes rutiner og interesser er tænkt ind i arkitekturen og planløsningen, siger Thue Krog Andersen.

Se flere af arkitekt Thue Krog Andersens projekter

Fakta om huset

Familien fik: 370 m2 arkitekttegnet familievilla med kælder og rummelig garage samt haveanlæg med spejlbassin og flere terrasser, som er tilpasset husets arkitektur.
Proces: Familien lavede en ønskeliste, som dannede grundlag for de skitseforslag, som arkitekt Thue Krogh Andersen fra Årstiderne Arkitekter derpå lavede. Fra skitseforslaget var godkendt tog det ca. fire mdr. at færdiggøre tegningsmaterialet. Familien fandt selv en entreprenør, Jan Drøhse Løgumkloster Tømrer- & Snedkerforretning ApS samt en byggesagkyndig, der kunne tage sig af eventuelle tvister under byggeriet.
Materialevalg indvendigt: Akustiklofter i fællesrum. Gulve i egelamelplanker, antracitgrå vinduesrammer og mørkebrune sten omkring pejsen.
Materialevalg udvendigt: Huset er et træskelet beklædt med betonplader, der er pudset op, så det ligner hvidmalet beton. Skorstenen er muret i Kolumba K57 mursten fra Petersen Tegl. Delvis facadebeklædning med trælister af Ipé. Terrassedækket er i samme træsort.
Energitiltag: Energimæssigt er boligen tænkt som en helhed, der åbner op med store glaspartier mod syd og solen. Der er dog lavet overhæng udover vinduerne, som skærmer for lyset og dermed sørger for, at rummene ikke bliver overophedet om sommeren. Der er solceller på taget og regnvandsopsamling til havevanding forbundet til 3 vandhaner i haven. Huset har også et balanceret ventilationsanlæg, der genanvender og fordeler varmen og sørger for et godt indeklima.
Pris for arkitekthonorar: ca. 120.000 kr.

Fakta om Danske BoligArkitekter

dbark_logo

Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af godt 80 selvstændige arkitekter fordelt over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden for energioptimering af boliger og dækket af en særlige ansvarsforsikring, der også dækker, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.
Se flere projekter på: danskeboligarkitekter.dk

 

 

Lignende boliger til salg